Dôvera v českej ekonomike v marci oslabila

Súhrnný ukazovateľ ekonomickej dôvery v marci medzimesačne klesol o 0,4 bodu na hodnotu 96,7 bodu.

Celková dôvera v ekonomiku Českej republiky v marci mierne oslabila. Súhrnný ukazovateľ dôvery v porovnaní s februárom mierne klesol, a to o 0,4 bodu na hodnotu 96,7 bodu. Informoval o tom vo štvrtok český štatistický úrad, ktorý indikátor dôvery zostavuje. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne oslabil o 0,2 bodu na 95,1 bodu. Indikátor dôvery spotrebiteľov sa medzimesačne znížil o 1,4 bodu na 104,8 bodu.

Dôvera podnikateľov v českom priemysle v marci medzimesačne mierne klesla, a to o 0,3 bodu na 96,2 bodu. Hodnotenie súčasnej celkovej ekonomickej situácie sa zo strany respondentov v priemysle takmer nezmenilo. V najbližších troch mesiacoch však očakávajú spomalenie tempa rastu výrobnej činnosti. Celková dôvera v stavebníctve krajiny sa v marci oproti februári zmenšila o 8,2 bodu na 79,7 bodu. Zhoršilo sa totiž hodnotenie celkového dopytu po stavebných prácach.

Ukazovateľ dôvery v českom obchode v marci medzimesačne oslabil o 1,5 bodu na 101,2 bodu. V sektore sa zhoršilo očakávanie vývoja ekonomickej situácie na obdobie nasledujúcich troch mesiacov. Zlepšila sa však dôvera v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora, a to o 1 bod na 94,9 bodu. Hodnotenie dopytu sa v odvetví nezmenilo, ale mierne sa zvýšili očakávania pre nasledujúce tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy