Nemecká ekonomika tento rok porastie o niečo pomalšie, než sa očakávalo

Rast nemeckej ekonomiky stráca dynamiku, tvrdia ekonomickí poradcovia spolkovej vlády. Hlavným dôvodom je ochladenie globálneho hospodárstva. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Takzvaní piati mudrci mierne znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Ekonómovia aktuálne počítajú v roku 2016 so zvýšením nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,5 % namiesto o 1,6 %. Motorom rastu zostávajú vysoké spotrebiteľské výdavky a dobrá situácia na trhu práce. Na budúci rok by mal nemecký HDP stúpnuť o 1,6 %.
Poradcovia spolkovej vlády naďalej počítajú s tým, že výdavky na zvládnutie utečeneckej krízy v tomto aj budúcom roku dokáže štát pokryť aj bez nových dlhov.
Ekonómovia varovali tiež pred rozsiahlymi následkami takzvaného brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie (EÚ). „Brexit by celkovo zvýšil riziká opätovného rozpútania krízy v eurozóne,“ uvádza sa v dnes zverejnenej aktualizovanej ekonomickej prognóze piatich mudrcov. Vzhľadom na význam Londýna ako burzového a obchodného centra by totiž brexit vyvolal veľkú neistotu na finančných trhoch.
Briti budú rozhodovať o zotrvaní v únii v referende, ktoré sa bude konať 23. júna. Experti tvrdia, že prípadný odchod krajiny by v rámci EÚ podporil dezintegračné politické sily.

Súvisiace články

Aktuálne správy