Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v januári klesol

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v januári klesol, už druhý mesiac po sebe. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnila Európska centrálna banka (ECB).
Podľa ECB prebytok bežného účtu v regióne, ktorý platí eurom, sa po očistení od sezónnych vplyvov v januári 2016 znížil na 25,4 miliardy eur z revidovaných decembrových 28,6 miliardy eur a z 30,1 miliardy eur v prvom mesiaci minulého roka 2015.
Januárový prebytok bežného účtu odráža kladné saldo obchodu s tovarmi v hodnote 27,6 miliardy eur a tiež prebytok v bilancii služieb na úrovni 3,6 miliardy eur.
Prebytok účtu primárnych príjmov dosiahol v prvom mesiaci roka 4,7 miliardy eur, ale zároveň ECB zaznamenala v januári deficit sekundárnych príjmov na úrovni 10,5 miliardy eur.
Za uplynulých 12 mesiacov dosiahol prebytok bežného účtu eurozóny 3 % jej hrubého domáceho produktu (HDP), rovnako ako vlani v decembri.
Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.

Súvisiace články

Aktuálne správy