Španielsko chce znížiť výdavky regiónov

Hlavným rizikom pre verejné financie sú nadmerné výdavky 17 autonómnych regiónov, tvrdí minister hospodárstva Luis de Guindos

Úradujúca španielska vláda sprísni kontrolu nad hospodárením regiónov. Vyhlásil to v nedeľu minister hospodárstva Luis de Guindos. Hlavným rizikom pre verejné financie sú nadmerné výdavky 17 autonómnych regiónov, povedal de Guindos pre denník ABC. Vlani podľa neho regióny hospodárili pravdepodobne s výrazne vyššími schodkami, než si naplánovali. Problematike samospráv sa bude vláda venovať aj v správe o finančnej stabilite, ktorú musí odoslať do konca apríla Európskej komisii (EK), dodal minister. Po nerozhodnom výsledku volieb z 20. decembra Španielsko zatiaľ nemá novú vládu a hrozí, že parlamentné voľby v krajine sa zopakujú v júni.

Pakt stability a rastu v EÚ prikazuje členským štátom udržiavať svoje deficity verejných financií pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Španielsko má na základe dohody s EK stlačiť svoj rozpočtový schodok v roku 2016 na 2,8 % HDP z vlaňajších 4,2 % HDP. Brusel opakovane upozorňoval, že rozpočtový plán schválený pred decembrovými voľbami sa opiera o príliš optimistické prognózy hospodárskeho rastu. Na otázku, či bude Španielsko žiadať o odklad pri plnení tohtoročných cieľov, de Guindos odpovedal, že je dôležité, aby vládny plán znižovania deficitu na regionálnej úrovni bol považovaný za dôveryhodný.

Súvisiace články

Aktuálne správy