Zníži ECB opäť úroky? Hlavný ekonóm pripustil, že by mohli peniaze aj rozdávať

, ČTK;J&T Banka Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) by mohla opäť znížiť úrokové sadzby, ak to budú hospodárske podmienky v eurozóne vyžadovať. V rozhovore pre La Repubblica to povedal hlavný ekonóm ECB Peter Praet.

V prípade mimoriadnych okolností by podľa neho ECB mohla teoreticky uvažovať aj o tlačení peňazí a ich rozdeľovaní priamo ľuďom. S možnosťou takto extrémnej formy uvoľňovania menovej politiky kedysi prišiel známy ekonóm Milton Friedman a prirovnal ju k zhadzovaniu peňazí z vrtuľníka.

"Všetky centrálne banky to môžu robiť. Môžete vydávať obeživo a rozdeľovať ho ľuďom. To sú vrtuľníkové peniaze," povedal Praet v reakcii na otázku, či by ECB mohla tlačiť eurá a rozdeľovať ich obyvateľom eurozóny. "Otázkou je, či a kedy je vhodné uchýliť sa k takémuto nástroju, ktorý je naozaj extrémny," dodal.

Na ostatnej schôdzi sa ECB rozhodla podporiť hospodársky rast a infláciu v eurozóne znížením všetkých svojich úrokových sadzieb, posilnením programu nákupov dlhopisov a novou ponukou lacných úverov súkromnému finančnému sektoru. Šéf ECB Mario Draghi však pri tej príležitosti znepokojil finančné trhy vyhlásením, že ďalšie znižovanie úrokov v eurozóne už nepredpokladá. Vyvolal tak pochybnosti ohľadom svojho sľubu z roku 2012, že urobí čokoľvek pre záchranu eura. Situácia na trhoch sa však odvtedy stabilizovala a vo štvrtok Draghi vyhlásil, že úroky sa budú dlhý čas držať na súčasnej alebo ešte nižšej úrovni.

Základná úroková sadzba ECB sa teraz nachádza na rekordnom minime 0,05 percenta. Depozitná sadzba je dokonca záporná, takže finančné ústavy musia za peniaze uložené v centrálnej banke platiť. ECB sa pomocou nízkych úrokov snaží podporiť poskytovanie pôžičiek pre podniky a spotrebiteľov a tým aj celú ekonomiku.

Podľa Praeta zatiaľ úrokové sadzby nedosiahli svoju spodnú hranicu, hoci si je ECB vedomá negatívneho dopadu zápornej depozitnej sadzby na hospodárske výsledky finančných inštitúcií. "Ak by negatívne šoky zhoršili výhľad, alebo ak by sa finančné podmienky nevyvíjali tak, aby zabezpečili potrebnú podporu ekonomike a inflácii, máme vo svojom arzenáli stále k dispozícii zníženie sadzieb," povedal Praet.

Výnosy vládnych dlhopisov eurozóny mali tendenciu ďalej klesať, keď šéfekonóm ECB naznačil, že centrálna banka by mohla reálnu ekonomiku zaplaviť „tonami“ ďalších peňazí. Šéf ECB Mario Draghi už po niekoľký krát vyzýva vlády krajín eurozóny, aby realizovali štrukturálne reformy, keď uvoľnená menová politika sama o sebe nedokáže prekonať štrukturálne slabosti ekonomiky a výraznejšie rozbehnúť agregátny dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy