Miera voľných pracovných miest bola v EÚ vyššia ako v SR

Miera voľných pracovných miest v EÚ bola v štvrtom kvartáli 2015 vo výške 1,7 % a na Slovensku bola na úrovni 1 %.

Miera voľných pracovných miest v eurozóne sa v štvrtom kvartáli minulého roka dostala na 1,6 % a v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní vzrástla z úrovne 1,5 %. V rámci celej Európskej únie bola miera voľných pracovných miest vo výške 1,7 %. V porovnaní s tretím štvrťrokom, ako aj štvrtým kvartálom 2014 mierne vzrástla z úrovne 1,6 %. Vyplýva to z informácií, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat. V eurozóne aj v celom 28-člennom bloku bola v období októbra až decembra miera pracovných miest v priemysle a v stavebníctve na úrovni 1,2 %. V službách bola miera voľných pracovných miest tiež zhodná, a to vo výške 2 %.

Na Slovensku bola miera voľných pracovných miest v záverečnom kvartáli vlaňajška na úrovni 1 %. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom aj na medziročnej báze vzrástla rovnako ako v prípade eurozóny aj EÚ o 0,1 percentuálneho bodu. Miera voľných pracovných miest v priemysle a v stavebníctve, ako aj v službách bola na úrovni 0,7 %.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejšiu mieru voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli zaznamenalo Nemecko a Veľká Británia (zhodne 2,6 %), Česká republika (2,4 %) a Belgicko (2,2 %). Najnižšia miera voľných pracovných miest bola v Poľsku (0,5 %) a v Portugalsku a Španielsku (zhodne 0,6 %).

V rámci členských štátov EÚ, ktorých údaje boli zverejnené, sa miera voľných pracovných miest v štvrtom kvartáli 2015 medziročne zvýšila v dvadsaťjeden, ostala stabilná v štyroch a klesla v dvoch. Najvýraznejší nárast zaznamenalo Česko (0,8 percentuálneho bodu) a Lotyšsko (0,7 percentuálneho bodu). Pokles zaznamenala Malta (-0,4 percentuálneho bodu) a Estónsko (-0,1 percentuálneho bodu).

Miera voľných pracovných miest vyjadruje podiel voľných pracovných miest a celkového počtu pracovných miest. Celkový počet pozícií tvorí súčet voľných a obsadených pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy