Economist Intelligence Unit: Zvolenie Trumpa patrí medzi desať najväčších globálnych rizík

, ČTK Foto: TASR/AP

Možné zvolenie amerického miliardára Donalda Trumpa za nového prezidenta Spojených štátov predstavuje jedno z desiatich najväčších globálnych rizík. Tvrdí to vo svojej správe o globálnych hrozbách britská výskumná organizácia Economist Intelligence Unit.

Trump by podľa správy mohol poškodiť svetovú ekonomiku a zvýšiť politické a bezpečnostné riziká. EIU prikladá hrozbám spojeným s Trumpovým víťazstvom vo voľbách zhruba rovnakú závažnosť ako riziku, že svetovú ekonomiku destabilizujú teroristické útoky islamistov.

Správa upozorňuje napríklad na Trumpov nepriateľský postoj k voľnému obchodu, a to najmä k Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA). Varuje tiež, že Trumpove ostré výroky na adresu Mexika a Číny "by sa mohli rýchlo eskalovať do obchodnej vojny".

EIU však nepredpokladá, že by Trump vo voľbách dokázal poraziť Hillary Clintonovú, ktorú táto organizácia považuje za najpravdepodobnejší prezidentskú kandidátku Demokratickej strany.

Za najväčšiu globálnu hrozbu teraz EIU označuje riziko prudkého spomalenia hospodárskeho rastu v Číne. Zvoľňovanie expanzie druhej najväčšej ekonomiky sveta už teraz vyvoláva značné napätie na svetových finančných trhoch. Ďalšiu významnú globálnu hrozbu podľa EIU predstavuje vznik novej "studenej vojny" v dôsledku vojenských intervencií Ruska na Ukrajine a v Sýrii. EIU umiestnil možnú Trumpovu prísahu za amerického prezidenta na šiestu pozíciu na aktuálnom  zozname globálnych hrozieb, Trump ako prezident je rovnako vážny problém ako oživenie džihádistického terorizmu, a iba nepatrne menej riskantné než krach eurozóny. Do desiatky najvýznamnejších globálnych rizík sa dostalo aj odchod Británie z Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy