Švajčiarsko potvrdilo záporné úrokové sadzby

Švajčiarska centrálna banka zopakovala, že pokiaľ to bude potrebné, je odhodlaná intervenovať na devízových trhoch v záujme oslabenia domácej meny.

Švajčiarska centrálna banka (SNB) vo štvrtok v zhode s očakávaniami ponechala základné úrokové sadzby bez zmeny. Banka uviedla, že súčasná politika extrémne nízkych negatívnych sadzieb postačuje pre utlmenie dopytu po švajčiarskom franku, ktorý považuje za „výrazne podhodnotený“. Úroková sadzba pre časť hotovostných vkladov zostáva na úrovni -0,75 % a trojmesačnú sadzbu Libor mieni SNB naďalej udržiavať v pásme -1,25 až -0,25 %. Banka zopakovala, že pokiaľ to bude potrebné, je odhodlaná intervenovať na devízových trhoch v záujme oslabenia domácej meny. Vyhliadky globálnej ekonomiky sa v posledných mesiacoch mierne zhoršili a situácia na finančných trhoch zostáva nestabilná, konštatovala SNB.

SNB sa politikou slabého franku sa snaží podporiť firmy exportujúce do eurozóny, ktorá je najväčším obchodným partnerom krajiny. Stlačenie sadzieb ďalej do negatívneho pásma by pravdepodobne viedlo k vystupňovanej kritike zo strany švajčiarskych bánk, poisťovní a penzijných fondov, ktoré musia centrálnej banke platiť úroky za časť svojich hotovostných rezerv. Rast domácej ekonomiky SNB aktuálne odhaduje v rozpätí 1 až 1,5 %. V decembri prognózovala tohtoročný hospodársky rast na úrovni 1,5 %. Miera inflácie má tento rok dosiahnuť -0,8 % namiesto skoršie uvádzaných -0,3 %. V budúcom roku sa očakáva rast cien o 0,1 % a v roku 2008 zrýchlenie na 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy