EPH a PPF podali záväznú ponuku na hnedouhoľné aktíva Vattenfall

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) a PPF Investments ako jeho finančný partner podali záväznú ponuku na odkúpenie hnedouhoľných aktív v Sasku a Brandenbursku, ktoré predáva švédsky energetický koncern Vattenfall. Informoval o tom dnes hovorca holdingu Daniel Častvaj.
„Spoločnosť EPH je pevne odhodlaná riadiť hnedouhoľné elektrárne a bane spoločnosti Vattenfall v Lužici udržateľným spôsobom, s cieľom vytvárať pridanú hodnotu pre región a zamestnancov. Rešpektujeme nielen smer, ktorý zvolila nemecká vláda v rámci „Energiewende“, ale aj záujmy regiónu a zamestnancov. Pevne veríme, že naša ponuka predstavuje atraktívne riešenie pre sektor hnedého uhlia vo východnom Nemecku. Ak uspejeme, sme pripravení koordinovať naše kroky s federálnymi a regionálnymi vládami, odbormi, miestnymi komunitami a inými zainteresovanými stranami,“ konštatoval v tejto súvislosti predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.
Hnedé uhlie bude podľa spoločnosti aj naďalej hrať dôležitú úlohu, a to ako preklenovacia technológia. „Sme si plne vedomí, v akej ekonomickej situácii sa nachádzajú hnedouhoľné aktíva Vattenfallu, vrátane toho, že v nasledujúcich rokoch, ak sa ceny elektriny podstatne nezotavia, nebude spoločnosť schopná vytvárať žiadne dividendy a bude skôr generovať negatívny cash flow,“ doplnil Křetínský.
Aktuálny tender spoločnosti Vattenfall zahŕňa hnedouhoľné povrchové bane Janschwalde, Welzow-Sud, Nochten a Reichwald, elektrárne Janschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a dva bloky elektrárne Lippendorf.
Ponuka EPH predpokladá oddelené prevádzkovanie spoločností MIBRAG a Vattenfall, pri zachovaní súčasného organizačného usporiadania a súčasného manažmentu.
Švédsky koncern už v októbri 2014 oznámil úmysel predať divíziu na ťažbu hnedého uhlia so sídlom v Lausitzi, pripomína agentúra DPA. Vattenfall má v Sasku a Brandenbursku päť baní a tri uhoľné elektrárne. Ďalšiu elektráreň vlastní spolu s nemeckým koncernom EnBW v Lippendorfe. Od tohto hnedouhoľného revíru závisí 8000 pracovných miest.
Pre rozsiahle nadbytočné kapacity sa burzová cena elektrickej energie od roka 2014 znížila o polovicu na menej než 20 eur za megawatthodinu. Jedným z hlavných dôvodov je pretrvávajúci rozmach ekologickej energie a výraznejšieho pripájania na rozvodné siete, čím sa znižuje príťažlivosť hnedého uhlia.

Súvisiace články

Aktuálne správy