Prezidentské voľby trocha inak: Sorosovi si tak veľmi nepáči Trump, že zasypal peniazmi Clintonovú

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Doteraz to bolo celkovo 13 miliónov dolárov. Presne toľko, koľko sľúbil, aj zaplatil americký investor George Soros Hillary Clintonovej a ďalším demokratom na ich kampaň. Soros v posledných mesiacoch opakovane hovoril hlavne o Donaldovi Trumpovi a Tedovi Cruzovi, republikánskych kandidátoch na prezidenta a ich netolerantnom tóne.

Prečo sú Sorosove obavy a jeho finančná podpora kampane tak dôležité? Ako píše agentúra Bloomberg, pretože existuje veľa rovnako zmýšľajúcich bohatých demokratov, ktorí by mohli nasledovať jeho príklad.

Nedávno sa na verejnosti prepierala elektronická komunikácia Hillary Clintonovej, z ktorej vyplynulo, že Soros a Clintonová majú k sebe skutočne blízko. Soros jej napríklad písal, že oľutoval, že v roku 2008 podporoval Obamu a že je rád, že Clintonová si trpezlivo vypočula jeho nápady.

85-ročný Soros naposledy siahol takto hlboko do svojho vrecka v rámci americkej politiky v roku 2004, kedy s podporou MoveOn.org, urobil všetko, aby sa podarilo stiahnuť z politiky Georgea W. Busha. V tom čase neváhal pustiť 27 miliónov dolárov na tento účel. Cieľ ale naplnený nebol, pretože John Kerry napokon s Bushom prehral, ale demokrati vďačia za mnohé vtedajšiemu posilneniu siete aktivistov.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy