Stavebná produkcia eurozóny vzrástla v januári najrýchlejšie za takmer 4 roky

Po poklese v závere minulého roka sa stavebná produkcia v eurozóne vrátila v januári k rastu, pričom tempo rastu bolo najvyššie za takmer štyri roky. Uviedol to dnes v prvom odhade štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorého výsledky zverejnil portál RTTNews.
Po úprave o sezónne vplyvy sa produkcia v stavebníctve eurozóny zvýšila v januári medzimesačne o 3,6 %, zatiaľ čo v decembri zaznamenala pokles o 0,7 %. Decembrový výsledok znamená revíziu smerom nadol, keďže Eurostat pôvodne uvádzal pokles stavebnej produkcie v decembri o 0,6 %. Januárové tempo rastu stavebnej produkcie v eurozóne je najvyššie od marca 2012, keď rast dosiahol 8,5 %.
V medziročnom porovnaní vzrástla produkcia v stavebníctve eurozóny o 6 % a výrazne tak zrýchlila tempo rastu, keďže v decembri sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 0,4 %. Aj decembrový výsledok je ale omnoho lepší, než Eurostat uvádzal v predbežných odhadoch. Pôvodne stanovil za december pokles produkcie v stavebníctve o 0,4 %.
Čo sa týka Európskej únie, medzimesačne sa stavebná produkcia zvýšila o 1,6 % po 0,1-% poklese v decembri. Medziročne vzrástla produkcia v stavebníctve v EÚ o 4,4 %.
Z členských štátov Európskej únie najvýraznejší medzimesačný rast v stavebnej produkcii zaznamenalo Francúzsko, kde produkcia vzrástla o 7,3 %, ďalej to bolo Nemecko (7 %) a Španielsko (2,6 %). Naopak, najvýraznejší pokles evidovali Maďarsko (-13 %), Rumunsko (-6,4 %) a Slovensko (-6,2 %).
V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve najviac zvýšila v Španielsku (20,3 %), vo Švédsku (18 %) a na Slovensku (16,4 %). Najväčší pokles evidovali Slovinsko (23,4 %), Maďarsko (20,2 %) a Bulharsko (10,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy