ÚRSO pomáha Ukrajine pri reformovaní trhu s elektrinou

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pomáha Ukrajine pri reformovaní trhu s elektrinou. "Európska únia zastúpená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví začala 14.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pomáha Ukrajine pri reformovaní trhu s elektrinou. „Európska únia zastúpená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví začala 14. marca nový dvojročný projekt partnerstva s Ukrajinským národným regulačným orgánom pre energetiku a verejné služby (NEURC),“ informoval dnes hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.
Cieľom je podľa neho vytvoriť na Ukrajine konkurencieschopný, efektívny a udržateľný trh s elektrickou energiou, ale zároveň dosiahnuť lepšiu ochranu najzraniteľnejších spotrebiteľov. „Úrad dáva k dispozícii svojich najlepších odborníkov. Tí sa budú snažiť, aby ciele projektu boli naplnené a fungovali nielen na papieri, ale aj v realite,“ povedal na otváracej konferencii v Kyjeve predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.
Igar pripomenul, že ÚRSO v celoeurópskej súťaži o realizáciu tohto projektu zvíťazil ešte minulý rok. Slovenská republika má podľa neho bohaté skúsenosti v oblasti twinningových projektov a vnímajú ju ako krajinu, ktorá spomedzi novoprijatých štátov EÚ urobila v liberalizácii trhu s elektrinou najväčší pokrok.
V Kyjeve odbornú reputáciu ÚRSO ocenil veľvyslanec EÚ na Ukrajine Ján Tombinský, podľa ktorého „reformu trhu s elektrinou na Ukrajine bude možné realizovať len ťažko bez vytvorenia silného a nezávislého energetického regulačného orgánu, ktorého úlohou bude nielen podpora hospodárskej súťaže, ale aj ochrana spotrebiteľov“. „Aj preto sa v rámci tohto projektu bude vychádzať z odborných znalostí Slovenskej republiky,“ uzavrel veľvyslanec EÚ na Ukrajine. Veľvyslanec SR na Ukrajine Juraj Siváček si podľa Igaza myslí, že uvedený projekt ešte viac posilní aj tak dobré vzťahy medzi Slovenskom a Ukrajinou. „Slovenskí odborníci budú oporou v tvorbe sekundárnej legislatívy, aby sa Ukrajina čo najrýchlejšie začlenila do medzinárodného energetického trhu,“ podčiarkol.
Samotný projekt má podľa Igazových slov formu twinningu, teda orgán štátnej správy z členskej krajiny EÚ, v tomto prípade ÚRSO, pomáha svojmu partnerovi – regulačnému orgánu v nečlenskom štáte v implementácii európskej energetickej a regulačnej legislatívy, pri budovaní trhu s elektrinou, v prepojení na medzinárodné trhy a v posilňovaní jeho personálnej a inštitucionálnej kapacity.
Dôraz sa kladie podľa hovorcu ÚRSO na povinnosť partnerov dospieť ku konkrétnym výsledkom v podobe zákonov a vyhlášok a ich uvedenie do praxe. Očakáva sa zvýšenie liberalizácie trhu, zavedenie štandardných praktík a vytvorenie podmienok na zapojenie Ukrajiny do jednotného európskeho trhu s elektrinou. Projekt financuje Európska únia a potrvá 24 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy