Francúzska ekonomika má rásť pomalšie ako eurozóna

Európska centrálna banka prognózuje celej eurozóne rast o 1,4 %, čo je hodnota, ktorú francúzska ekonomika v roku 2016 zrejme nedosiahne, tvrdí guvernér francúzskej centrálnej banky.

Rast francúzskej ekonomiky nebude dostatočne silný, aby tento rok prispel k poklesu nezamestnanosti. Vyhlásil to v utorok guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau. Miera nezamestnanosti sa vo Francúzsku dlhodobo pohybuje nad hranicou 10 %. Vzhľadom na vysoký počet mladých ľudí vstupujúcich na trh práce je pokles nezamestnanosti podľa ekonómov v roku 2016 možný iba pri hospodárskom raste o aspoň 1,5 %, uviedla agentúra Reuters.

Guvernér centrálnej banky však naznačil, že francúzska ekonomika neposilní ani o 1,4 %, čo je priemerná miera, ktorú aktuálne prognózuje Európska centrálna banka (ECB) celej eurozóne. „Odhad rastu pre celú eurozónu sme revidovali smerom nadol na 1,4 % a Francúzsko bude o niečo nižšie, než táto hodnota,“ povedal Villeroy de Galhau, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB, pre rozhlasovú stanicu France Inter.

Vláda socialistického prezidenta Francoisa Hollandea v roku 2016 naďalej očakáva posilnenie výkonu domácej ekonomiky o 1,5 %. K oživeniu aktivity v druhej najväčšej ekonomike eurozóny mala prispieť aj reforma trhu práce. Jej kľúčové časti vrátane zavedenia limitov pre kompenzácie za zrušené pracovné miesta však vládny kabinet premiéra Manuela Vallsa v pondelok pod tlakom odborov a ľavého krídla vládnej Socialistickej strany stiahol.

Súvisiace články

Aktuálne správy