Ako investovať vo svete záporných sadzieb: Nájsť na súčasných trhoch slušný výnos je problém

, CNBC Foto: thinkstock;TASR/Pavol Remiaš

Centrálne banky v rôznych kútoch sveta sa uchýlili k nekonvenčnej menovej politike záporných úrokových sadzieb. Ich snahou je stimulovať ekonomiku aj keď už vyčerpali bežné možnosti. Záporné úroky sa stávajú faktorom, na ktorý si investori musia začať zvykať.

ECB na ostatnom marcovom zasadnutí znížila depozitnú sadzbu o niečo hlbšie do záporu. Bank of Japan prekvapila investorov stiahnutím sadzieb pod nulu už v januári. Medzi ďalšie centrálne banky, ktoré sa dali na cestu záporných sadzieb, patrí švédska Riksbank (-0,5 %) a Švajčiarska centrálna banka (-0,75 %). Dokonca aj Fed, ktorý sa na konci roka 2015 pokúsil opatrne začať ukončovať éru uvoľnenej menovej politiky prvým zvýšením sadzieb po deviatich rokoch, nedávno varoval banky, aby sa pripravili na možnosť záporných výnosov štátnych dlhopisov. To všetko sú od centrálnych bánk rany pod pás investorom, ktorí už aj tak majú problém nájsť na súčasných trhoch slušný výnos.

Politika negatívnych úrokových sadzieb si kladie za cieľ odradiť komerčné banky od držania hotovosti a povzbudiť ich k poskytovaniu úverov, ktoré majú stimulovať rast ekonomiky. Uľahčuje tiež spotrebiteľom a firmám splácanie dlhov. Na druhej strane ale vytvára anomálie na trhoch a tým sťažuje život investorom pri hľadaní výnosov, pretože bezpečné investície (štátne dlhopisy) majú mnohokrát záporný výnos.

"Vzhľadom na nedostatok alternatív ponúkajú akcie (pri selektívnom prístupe s fundamentálnou analýzou) stále určitú hodnotu," tvrdí Francesco Curto z Deutsche Bank. Varuje však, že výnos z akcií už tak atraktívny nie je, ak vezmeme do úvahy ich rizikovosť.

Ewen Cameron Watt, šéf BlackRock Investment Institute, preferuje vybrané firmy z Európy, ktorých biznis model je založený na spotrebiteľoch. "Vidíme hodnotu v niektorých kvalitných amerických firmách," uvádza. Odkazuje na pozitívny vplyv nedávnej akciovej korekcie na valuáciu akcií, dnes už ale nie je tak silný ako pred 3-4 týždňami.

Na zlato sa znáša najviac kritiky za to, že neponúka výnos ako je úrok pri dlhopise alebo dividenda pri akciách. Ale vo svete úrokových sadzieb pod nulou môže nakoniec aj komodita bez pravidelného výnosu, ako je zlato, pôsobiť atraktívne. "Zlato je zaujímavé. Vzhľadom k súčasnému prostrediu, v ktorom bezpečné aktíva nesú negatívny výnos, je jeho nulový výnos konkurenčnou výhodou," tvrdí Kokou Agbo-Blou zo Société Générale. "Sme svedkami mnohých obchodov so zlatom, ktoré sú podmienené vývojom cien iných investícií. Môžete napríklad nakúpiť call opciu na zlato súvisiacu s ďalším poklesom cien ropy. Je to zaujímavá stávka na rovnakú rizikovú averziu, ktorá ovplyvňuje ceny aktív, a možno ju využiť ako zaistenie portfólia," dopĺňa. Call opcie sú derivát, ktorý dáva investorovi právo (ale nie povinnosť) kúpiť si podkladové aktívum za vopred určenú cenu.

"Ak sa nachádzame vo svete, kde nehrozí recesia ani významné riziko nárastu úrokových sadzieb, a pritom americké vysokovýnosové dlhopisy nesú viac ako 9 % a európske viac než 6 %, potom vidím v sektore high yield dlhopisov príležitosť," hovorí Bill O 'Neill z britskej pobočky UBS Wealth Management. Ewen Cameron Watt dopĺňa, že sa jeho tím zameriava na kapitálovú štruktúru spoločností. "Za dlhopisy investičného stupňa emitentom mnohokrát platíte, aby ste ich vôbec mohli držať. To zatraktívňuje rizikovejšie bondy," vysvetľuje Watt.

"Páčia sa nám európske banky, pretože majú najväčší potenciál precenenia. Problémom nie je riziko insolvencie, iba nepriaznivý výhľad ziskov. Sektor je ale lacný," tvrdí O'Neill. Príležitosť je to ako stvorená pre tých, ktorí nemusia investovať podľa vopred definovaných pravidiel.

"Klientom odporúčame držať sa nastavených váh v portfóliu. V 12-mesačnom výhľade počítame s tým, že rizikové aktíva predbehnú výkonnosťou bezpečné investície," uzatvára O'Neill. Podľa Watta z BlackRock možno nájsť príležitosti tiež v sektore bánk a poisťovní v Európe.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy