Smart Industry je jediný spôsob, ako možno zostať konkurencieschopní

Zachytiť trend tzv. Smart Industry je jediný spôsob, ako možno zostať konkurencieschopní v európskom, ale aj globálnom kontexte. „Snažíme sa preto slovenskú ekonomiku tlačiť týmto smerom,“ uviedol dnes v Bratislave počas medzinárodnej konferencie venovanej inteligentnému priemyslu minister hospodárstva Vazil Hudák.
Napríklad automobilky na Slovensku podľa neho predstavujú tzv. Smart Companies. „Dá sa povedať, že sú v mnohých oblastiach lídrami aj v kontexte EÚ,“ zdôraznil.
Koncept inteligentného priemyslu je podľa Hudáka relatívne nová záležitosť aj v Európe, len teraz sa formuje. Moderný priemysel musí podľa neho využívať výsledky digitalizácie, či prepojenia s internetom, musí pracovať s výskumnými a vzdelávacími pracoviskami, a to nielen v národnom, ale aj v globálnom meradle.
Automobil v súčasnosti už nie je len výrobok, ale doslova počítač. Uviedla v tejto súvislosti na konferencii barónka Lucy Neville-Rolfe, štátna podtajomníčka pre oddelenie obchodu, inovácií a vzdelávania a ministerka duševného vlastníctva Veľkej Británie a Severného Írska. Vývoj v priemysle podľa nej smeruje k digitalizácii.
Digitalizácia bude podľa jej slov aj jednou z ústredných tém britského predsedníctva v Rade EÚ od júla 2017. Zavádzanie nových technológií však potrebuje svoj čas. „Musí sa poňať aj podnikateľsky, pretože Veľká Británia má viac ako 5 miliónov malých podnikov,“ zdôraznila.
Veľká Británia je podľa Hudáka krajinou, ktorá dokázala a dokáže veľmi dobre koordinovať pôsobenie súkromného sektora s vedou, výskumom a vzdelávaním. „Napríklad Londýn a okolie je veľmi dobrou, dynamickou oblasťou pre startupy, či už z hľadiska vytvárania podmienok pre ne alebo ich financovania,“ poznamenal.
Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá prichádza na Slovensko, má podľa Hudáka veľmi dobrú spoluprácu s britskou University of Warwick. „My sa budeme snažiť vytvoriť podobný typ spolupráce medzi Jaguar Land Rover a slovenskými univerzitami, keď príde na Slovensko,“ dodal minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy