Nezamestnanosť v Grécku sa znížila

Miera nezamestnanosti v Grécku v decembri klesla na úroveň 24 % z novembrových 24,4 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny ELSTAT. Decembrová sezónne upravená nezamestnanosť v Grécku bola najnižšia od mája 2012. Nezamestnanosť v krajine kulminovala v septembri 2013, a to vo výške 27,9 %.

Nezamestnanosť v Grécku síce klesla z rekordných úrovní, ale zostáva viac ako dvojnásobne vyššia v porovnaní s priemerom eurozóny. V januári bola v rámci celej eurozóny nezamestnanosť 10,3 %. Grécka ekonomika v záverečných troch mesiacoch roka 2015 mierne vzrástla. Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt zväčšil o 0,1 %, a to vďaka súkromnej spotrebe a investíciám.

Grécky štatistický úrad zároveň vo štvrtok informoval, že cenová hladina v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie vo februári medziročne stúpla. Rast cien o 0,1 % prekonal očakávanie trhu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters prognózovali, že ceny o 0,6 % klesnú. Grécko bolo v deflácii 2,5 roka, keďže zníženie miezd a dôchodkov a pretrvávajúca recesia vážne poškodili príjmy domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy