Nemecký export v januári nečakane oslabil

Sezónne upravený export krajiny v januári oproti decembru klesol o 0,5 %, ekonómovia očakávali, že o 0,5 % vzrastie.

Nemecký export v januári už druhý mesiac po sebe oslabil a dovoz stúpol viac, ako sa očakávalo, čo sa považuje za znak slabého dopytu zo strany Číny a iných nových trhových ekonomík. Sezónne upravený export v januári oproti decembru klesol o 0,5 % a import vzrástol o 1,2 %, čím sa obchodný prebytok Nemecka zmenšil na sumu 18,9 mld. eur. Informoval o tom vo štvrtok nemecký štatistický úrad. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že export ožije a stúpne o 0,5 %, pričom import posilní miernejšie, a to o 0,4 %.
Podrobnejšie neupravené údaje ukazujú, že nemecký vývoz do krajín mimo Európskej únie v januári oslabil o 5 %, pričom export na trhy členských štátov EÚ posilnil o 1 %. Nemecký dovoz z iných krajín EÚ sa v januári zväčšil o 3 %, ale import z regiónov mimo únie o 1,1 % oslabil. Januárové údaje o nemeckom obchode zdôrazňujú prebiehajúci presun hospodárstva krajiny od tradičného spoliehania sa na export smerom k ekonomickému rastu viac založenom na domácej spotrebe.

„Ekonomické spomalenie Číny poškodzuje export. Brazília a Rusko sú tiež slabými miestami,“ povedal o januárovom vývoji nemeckého zahraničného obchodu Volker Treier, ekonóm Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK). „Import však posilnil. To signalizuje oživenie domácich investícií,“ poznamenal Treier.

Súvisiace články

Aktuálne správy