I. Slobodník: Máme záujem o intenzívnejšiu investičnú spoluprácu….

I. Slobodník: Máme záujem o intenzívnejšiu investičnú spoluprácu medzi SR a ČĽRBratislava 10. marca (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník privítal v stredu (8.

I. Slobodník: Máme záujem o intenzívnejšiu investičnú spoluprácu medzi SR a ČĽRBratislava 10. marca (TASR) – Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník privítal v stredu (8. marca 2016) v Bratislave osobitnú predstaviteľku Čínskej ľudovej republiky pre vzťahy s krajinami strednej a východnej Európy, veľvyslankyňu Huo Yuzhen. S čínskou partnerkou prediskutoval otázky spoločného záujmu s dôrazom na prehĺbenie ekonomickej spolupráce.
Veľvyslankyňa Huo Yuzhen uviedla, že ČĽR považuje Slovensko za významného partnera v regionálnom ako aj v európskom kontexte a poukázala na význam nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ.
Partneri potvrdili záujem o aktívnu spoluprácu v rámci formátu Čína + región SVE, vrátane jej zamerania na oblasť inovácií a medzinárodných transferov technológií. „Sme pripravení urýchliť realizáciu zriadenia virtuálneho centra Čína +16SVE pre transfer technológií,“ poznamenal štátny tajomník I. Slobodník. Podľa čínskej predstaviteľky by sa táto oblasť, v ktorej sa SR profiluje, mohla stať aj jedným z konkrétnych výstupov pripravovaného 5. summitu predsedov vlád SVE16 a Čína na jeseň 2016 v Lotyšsku.
Štátny tajomník Igor Slobodník v ďalšej časti rozhovoru uviedol, že potenciál v bilaterálnych ekonomických vzťahoch medzi SR a Čínou je veľký a poukázal na viaceré konkrétne investičné príležitosti v SR. „V najbližšom období musíme vyvinúť úsilie smerom k diverzifikácii našej exportnej štruktúry a mali by sme spoločne pracovať na väčších čínskych investičných projektoch, ktoré by sa mohli stať vzorom našej intenzívnejšej ekonomickej spolupráce,“ dodal I. Slobodník.
Fotografia na stiahnutie bude dostupná na webe MZVaEZ SR.

Informáciu TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy