Odborníci z Fidelity: Zintenzívni ECB tento týždeň svoje monetárne stimulačné opatrenia?

, Fidelity Foto: SITA/AP

Mario Draghi možno bude musieť prijať kreatívnejšie opatrenia, aby trh prekvapil a priniesol vzpruhu, ktorá je potrebná pre zlepšenie rastu a likvidity, aj keď to bude vyžadovať ťažké nastolenie rovnováhy, ktoré preklenie rozdielne názory "jastrabov" ako sú Nemci a "holubíc" v rámci ECB.

Kým v roku 2015 sme v Európe zaznamenali pozitívne ekonomické prostredie so zlepšujúcimi sa mierami rastu, najmä v spotrebiteľských častiach ekonomiky a aj rok 2016 bude naďalej ťažiť z rovnakých prínosov zo strany nižších cien ropy a slabosti meny Euro, investori mali začiatkom roka väčšie obavy. Bolo to najmä v dôsledku pohybov na finančných trhoch, kde držitelia dlhopisov prišli o peniaze v niekoľkých bankách, ktoré sa dostali do krízovej situácie tak v Portugalsku ako aj v Taliansku. Tieto problémy spôsobili stratu dôvery v to, že zaistenia nesplácaných úverov (NPLs) budú pre niektoré banky dostačujúce, čo viedlo k nárastu úverových nákladov. To sa následne rozšírilo do väčšiny európskych bánk, nielen do tých, ktoré boli postihnutých potenciálnymi problémami NPL, keďže investori pokúšajúci sa predať bankové dlhopisy ako napr. AT1 v dôsledku výberov nemohli ľahko nájsť kupcov vzhľadom na obmedzenú likviditu na trhoch a museli tiež predávať iné nástroje, aby výbery dorovnali. Tento nárast nákladov kapitálu sa spojil s ekonomickými údajmi, ktoré boli mierne slabšie ako sa očakávalo, čo spôsobilo pokles celého trhu.

Vzhľadom na toto pozadie, trhy budú očakávať, že ECB tento týždeň zintenzívni svoje monetárne stimulačné opatrenia v snahe zmierniť obavy o ziskovosť bánk, zlepšiť likviditu, znovu naštartovať rast a posunúť infláciu bližšie k cieľovej hodnote. Otázkou je akou formou sa to udeje? Pravdepodobne zaznamenáme zníženie vkladovej sadzby, pričom komentátori naznačujú hodnotu okolo 10 bázických bodov – to prinesie vietor do plachiet pre menu, ale  v blízkom období to zaťaží ziskovosť bánk vzhľadom na tlak na marže, ktorý to spôsobí. Môžeme byť tiež svedkami rozšírenia (možno o 10 miliárd EUR) a predĺženie programu nákupu aktív. Zatiaľ čo parametre ohľadom týchto opatrení zostávajú nejasné zdá sa, že investori už mnohé z týchto aktivít zohľadňujú, čo môžeme vidieť aj z nedávneho zlepšenia na akciových trhoch, finančných rozpätiach a likvidity. To znamená, že Mario Draghi možno bude musieť prijať kreatívnejšie opatrenia, aby trh prekvapil a priniesol vzpruhu, ktorá je potrebná pre zlepšenie rastu a likvidity, aj keď to bude vyžadovať ťažké nastolenie rovnováhy, ktoré preklenie rozdielne názory "jastrabov" ako sú Nemci a "holubíc" v rámci ECB.

Vo svojich portfóliách mám miernu prevahu v cyklických sektoroch, kde viem nájsť defenzívne obchodné modely, obchodované pri atraktívnejších násobkoch oceňovania, ako napr. RELX (bývalý Reed Elsevier). Medzi tradične defenzívnymi sektormi mám prevahu v zdravotníctve (Bayer, Sanofi a Roche) a podváhu v akciách viac domácky zameraných na sieťové odvetvia a telekomunikácie, kde mám problém nájsť atraktívne investičné príležitosti.

Znížil som expozíciu voči silným aktérom, ale zachovávam miernu prevahu spotrebiteľských diskrečných akcií, s osobitným záujmom o stabilnejšie, opakujúce sa obchodné modely, napr. RELX a SAP – dve z mojich najväčších pozícií, ktoré v minulom roku prinášali najlepšie výkony.

Tiež mám prevahu v oblasti energetiky, čo je môj preferovaný sektor ‘hodnôt’, pričom výrazne obmedzené akcie energetiky sa v súčasnosti obchodujú pri historicky lacných oceneniach. Domnievam sa ,že trh s ropou je v procese opätovného získania rovnováhy a dodávky v USA budú naďalej klesať, kým OPEC a Rusko hovoria o zastavení rastu svojej produkcie. Tento názor podporujú aj spoločnosti v odvetví smerujúce k prudkému znižovaniu produkcie v roku 2016. Túto pozíciu kompenzuje podváha v odvetví surovín, kde pomer riziko/odmena podľa môjho názoru zostáva vychýlený nadol. V sektore komodít je celkové umiestnenie neutrálne.

V rámci financií bankové akcie zaznamenali celoplošne výrazné zníženie ratingu vzhľadom na rastúce obavy ohľadom likvidity. Určitá časť tohto znižovania ratingu je oprávnená pre slabšie banky s potenciálnymi kapitálovými problémami, ale aj silnejšie banky sa dostali do znižovania ratingu. Využil som príležitosť  a pridal som pri bankách, kde sú základné hodnoty silnejšie a rovnako atraktívne sú aj ocenenia. Napríklad, pridal som v pozíciách v DNB a Barclays, kde kapitálové pozície a likvidita sú veľmi silné a oceňovania sa stlačili na extrémne nízke úrovne. Core Tier 1 pomer nórskej DNB sa blíži k 15%, kým kapitálové podiely Barclays sa zlepšili vďaka tomu, že sa zamerali na reštrukturalizáciu a zredukovali svoje operácie investičného bankovníctva, čo zanechalo priestor, aby sa viac sústredili na kroky, ktoré znamenajú krátkodobé náklady, ale rýchlu návratnosť a zlepšenie výnosov skupiny v budúcnosti radšej ako by jednoducho čo najrýchlejšie zlepšovali kapitálové podiely. Celkovo v tomto sektore zostávam podváhou.

Matt Siddle, Portfólio Manažér FF European Growth Fund


Myslím si, že veľmi pravdepodobne budeme svedkami ďalšej strategickej akcie zo strany ECB na ich marcovom zasadnutí, keďže Mario Draghi niekoľko krát za uplynulé dva mesiace naznačil, že tu existuje potenciál na ďalšie akcie. Februárová jadrová inflácia na úrovni len 0,7% bola slabá a ECB bude chcieť pokračovať v podporovaní ekonomiky. Myslím, že pravdepodobne zaznamenáme zníženie vkladových sadzieb o 10 bázických bodov, čo ich posunie na -0.4% a aj tu je rozhodne potenciál pre ďalšie opatrenia. To by mohlo zahŕňať zavedenie odstupňovaných negatívnych sadzieb, podľa vzoru Bank of Japan, alebo dokonca posilnenie programu nákupu aktív (najpravdepodobnejšie prostredníctvom zvýšenia čiastok mesačných nákupov a rozšírenia priestoru dostupných aktív). Keďže európske banky začiatkom roka 2016 trpeli, mali by sme tiež zaznamenať masívnu obranu bánk Európy. Treba očakávať, že Draghi poukáže na to, že väčšina systematicky dôležitých bánk v súčasnosti plní alebo prekračuje náročné kapitálové požiadavky stanovené regulačnými orgánmi.

Do určitej miery sme už videli ocenenie krokov ECB prostredníctvom nižších výnosov dlhopisov, najmä Bund dlhopisov, ktoré  minulý rok v apríli dosiahli rekordné minimá a do nižšej miery aj slabšie Euro, aj keď to je sčasti aj dôsledok silnejšieho výhľadu USA. Rizikom je, že ECB trhom prináša sklamanie, ale keďže túto chybu urobili už v decembri, očakávania sú riadené dôkladnejšie s približujúcim sa dôležitým zasadnutím tento mesiac. A samozrejme, ECB je len jednou  z troch veľkých centrálnych bánk, ktoré budú mať v priebehu najbližších 10 dní svoje zasadnutie, pričom dôležité stretnutia Bank of Japan (15. 3.) a Fed-u (16.3.) prichádza po kroku People’s Bank of China, ktorým koncom februára znížila sadzby o 50 bázických bodov.

Eugene Philalithis, Portfólio Manažér FF Global Multi Asset Income Fund


Hlavnou udalosťou tohto týždňa bude zasadnutie ECCB, kde opätovne znížené odhady inflácie takmer zaručene vyústia do ďalších zmien politiky opatrení. Navyše, aktualizované výhľady personálneho plánovania by mohli poskytnúť krytie ďalších zmien politiky v prípade, že sa odhady rastu a inflácie skutočne upravia smerom nadol. A okrem toho, zaznamenali sme menší odpor ako zvyčajne zo strany zástancov z tvrdých línií Rady, vzhľadom na to, že nedávne tlačenie inflácie minulo cieľ. Pointa je, že ide pravdepodobne o dostatočne dobrú príležitosť na to, aby ju Draghi dosiahol, takže sa mu výrazne odporúča, aby ju využil múdro a poskytol toľko stimulov, koľko si trúfne.     

Kým zníženie vkladových sadzieb o 10 bázických bodov je všeobecne akceptovaným minimom, je celá škála názorov na akékoľvek iné opatrenia. S nastavením 11 bázických bodov na štvrtok, ale celkovými 25 bázickými bodmi do konca roka je výraznejšie zníženie možné, ale pravdepodobne by bolo sprevádzané odstupňovaním vkladových sadzieb, čo by mohlo byť pre ECB trochu priskoro. Iné a ďalšie možnosti zahŕňajú dočasné zrýchlenie mesačného tempa kvantitatívneho uvoľňovania, čo by mohlo spôsobiť zvýšenie obáv z nedostatku dlhopisov v Európe, ak tomu nepomôžu zmeny percentuálnych limitov alebo odstránenie spodnej hranice výnosov. A konečne, LTRO (dlhodobé refinančné opatrenia) / TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie), už tradične ich najobľúbenejší nástroje, by mohli negatívnou sadzbou refinancovania dostať potrebnú vzpruhu.

Trh v plnej miere predvída konanie, takže možno očakávania čohokoľvek tak veľkého môže nadchnúť trh. Podľa nášho názoru, Rade sa podarí vyhnúť rozpredaju, ktorý nasledoval po decembrovom zasadnutí.

Pokiaľ ide o umiestnenie, fondy postupujú podľa stratégií, ktoré sa podobajú normálu. Vidíme veľmi málo pozitívneho výnosu zostávajúceho v Bund dlhopisoch a ako také znížili expozíciu v prospech rôznych druhov úverov a štátnych dlhopisov. Avšak, Bund dlhopisy môžu aj naďalej poskytovať výkon pri úteku ku kvalite ak ECB naznačí, že pred sebou máme ďalšie znižovanie sadzieb. Ale skutočnosť, že začínajú mať určité obavy ohľadom dopadu na banky by malo trochu zmierniť nadšenie pre ďalšie opatrenia.

Z makro pohľadu sme naďalej dosť optimistickí a nevidíme veľký dôvod, aby ECB momentálne robila viac, keďže monetárne a finančné podmienky sú dostatočne uvoľnené a ďalšie opatrenia v skutočnosti nespôsobia výrazný rozdiel. Avšak konanie príde. Mobilizácia nemeckých Bund dlhopisov a zväčšujúce sa rozpätia by v daný deň trochu boleli, ale vnímali by sme to ako príležitosť pridať viac pozícií k tým, ktoré už máme. Z dlhodobejšieho pohľadu sme absolútne presvedčení, že spread produkty v horizonte šiestich až dvanástich mesiacov prekonajú základné (jadrové) sadzby.

David Simner, Portfólio Manažér, European Investment Grade

Súvisiace články

Aktuálne správy