Allianz chce zažalovať Volkswagen, bude žiadať odškodné za dieselgate

Nemecká poisťovňa Allianz má v pláne zažalovať automobilku Volkswagen (VW) v najbližších týždňoch. Bude žiadať kompenzáciu za výrazný pokles hodnoty akcií VW, ktoré má vo svojom portfóliu, v dôsledku emisného škandálu. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou, ktorý však nechcel byť menovaný.
Plánovaná žaloba divízie Allianz Global Investors (AGI) predstavuje prvý takýto krok zo strany veľkej a významnej nemeckej firmy proti najväčšej domácej automobilke.
Volkswagen čelí obrovskému škandálu, najväčšiemu vo svojej histórii. Americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri automobilku obvinila, že do dieselových áut v USA nainštalovala softvér, ktorý jej pri testoch umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. VW neskôr priznal, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takýmto softvérom. V USA sa podľa najnovších údajov škandál „dieselgate“ týka zhruba 600.000 vozidiel. Volkswagen už čelí hromadným žalobám aj pokutám v USA. A najnovšie sa chce s ním súdiť o odškodné aj Allianz.
„Dôjde k tomu ešte tento mesiac,“ povedal nemenovaný zdroj v súvislosti s plánovanou žalobou.
Vedenie divízie AGI vo svojom vyhlásení uviedlo, že do dnešného dňa nepodalo na VW žiadnu žalobu, ale takýto krok zvažuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy