Čistý zisk NBS vlani klesol na 4,6 milióna eur

Národná banka Slovenska (NBS) zaznamenala vlani medziročný pokles čistého zisku, ktorý sa znížil na 4,6 milióna eur. V roku 2014 pritom ešte dosahoval 102,2 milióna eur. Hrubý zisk pred tvorbou všeobecnej rezervy na finančné riziká predstavoval 144,6 milióna eur. Vyplýva to z auditovanej ročnej účtovnej závierky, ktorú dnes schválila Banková rada NBS. „Na základe rozhodnutia Bankovej rady NBS bol zisk NBS za rok 2015 v plnej výške použitý na zníženie strát NBS z minulých rokov,“ informovala slovenská centrálna banka.
Hlavným zdrojom zisku NBS vlani boli úrokové výnosy z dlhopisov vo výške takmer 160 miliónov eur. Za vlaňajšok NBS odviedla do štátneho rozpočtu zrážkovú daň z výnosov, ktoré jej plynú z dlhopisov emitovaných na území Slovenska, a to vo výške 2,2 milióna eur. Rok predtým odvedená daň predstavovala 156.000 eur.
„Prevádzkové činnosti národnej banky boli ovplyvnené najmä novými aktivitami a úlohami súvisiacimi s prevzatím kompetencií ochrany finančného spotrebiteľa na Slovensku a úlohami vyplývajúcimi z Jednotného mechanizmu dohľadu eurosystému a zo zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu,“ uviedla NBS.
Čisté náklady na zabezpečenie prevádzky a správy v roku 2015 boli čerpané v objeme 54,7 milióna eur, čo predstavuje medziročný pokles o 7 %. Čisté náklady na výrobu eurových bankoviek a mincí predstavovali 6,7 milióna eur. „V súlade s rozhodnutím Bankovej rady NBS zo dňa 26. januára 2016 bola vytvorená všeobecná rezerva na finančné riziká vo výške 660 miliónov eur,“ uviedla slovenská centrálna banka s tým, že všeobecná rezerva na finančné riziká sa tvorí za účelom eliminovať neistotu vývoja na finančných trhoch a zabezpečiť sa voči kurzovému, úrokovému, úverovému riziku a rizikám vyplývajúcim z pohybu cien zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy