Šéf Britskej obchodnej komory po podpore brexitu rezignoval

Šéf vplyvnej Britskej obchodnej komory (British Chambers of Commerce, BCC) John Longworth rezignoval. Urobil tak potom, ako ho komora suspendovala v reakcii na jeho podporu odchodu Británie z Európskej únie. Podľa Longwortha by totiž dlhodobé vyhliadky Británie boli mimo EÚ omnoho lepšie. Informoval o tom server BBC.

Podľa obchodnej komory Longworth uznal, že jeho podpora takzvaného brexitu "by mohla spôsobiť zmätok". Ako totiž BCC dodala, v prípade referenda o zotrvaní Británie v EÚ zachováva komora neutralitu a k referendu sa nevyjadruje. Longworth toto pravidlo porušil, čo by mohlo ľudí zmiasť. Referendum sa uskutoční 23. júna.

Dnes už bývalý šéf BCC na výročnej konferencii komory minulý týždeň uviedol, že v referende budú ľudia čeliť "veľmi náročnému výberu. Referendum je v skutočnosti výber medzi Scyllou a Charybdou," povedal Longworth. Na jednej strane je to zotrvanie v podstate nezreformovanej EÚ a na druhej neistota spojená s odchodom z únie.

Najlepším riešením pre Britániu by podľa neho bolo členstvo v zreformovanej Európskej únii. Ako však dodal, "došiel k záveru, že EÚ nie je zmysluplnej reformy schopná, určite nie v dohľadnom čase".

Súvisiace články

Aktuálne správy