Austrálska ekonomika vzrástla vo 4. kvartáli o 3 %, viac, než sa čakalo

Austrálska ekonomika vzrástla v poslednom kvartáli minulého roka medziročne o 3 %, čím prekonala očakávania ekonómov. Vyšší rast zaznamenala aj medzikvartálne. Rast dosiahol 0,6 %, pričom trhy počítali s rastom o 0,4 %. Ekonomika vykázala pozitívne výsledky aj napriek poklesu cien komodít, od ktorých je do veľkej miery závislá. Informoval o tom server BBC.
Austrálsku ekonomiku podporili v poslednom štvrťroku minulého roka najmä zvýšené verejné výdavky a vyššia spotreba domácností. „Vzhľadom na to, že Austrália zápasí s rozsiahlym poklesom produkcie v ťažobnom priemysle, sú to skutočne veľmi dobré výsledky,“ povedal na margo vývoja ekonomiky David de Garis, ekonóm z National Australia Bank.
Najnovší výsledok vo vývoji ekonomiky podľa analytikov znamená, že centrálna banka v najbližšej budúcnosti pravdepodobne k zníženiu úrokových sadzieb nepristúpi. Austrálska centrálna banka drží hlavnú úrokovú sadzbu na stabilnej úrovni 2 % už od mája minulého roka. Aj 29. februára ponechala banka hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už desiaty mesiac po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy