Sociálna poisťovňa prekročila plán výberu poistného

Oproti plánu vybrala Sociálna poisťovňa minulý mesiac od ekonomicky aktívneho obyvateľstva o 31 mil. eur viac, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to bolo o 43,57 mil. eur viac.

Príjmy Sociálnej poisťovne (SP) z poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva za február tohto roka dosiahli 549,95 mil. eur. Oproti plánu na druhý mesiac tohto roka ide o nárast o 31 mil. eur a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to bolo viac o 43,57 mil. eur. „Sociálna poisťovňa tak dosiahla rekordný medziročný nárast 108,61 %, čo predstavuje najlepší výber za posledné roky,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Celkovo je podľa neho výber poistného za január a február tohto roka oproti rozpisu rozpočtu vyšší o 47,14 mil. eur a oproti skutočnosti za prvé dva mesiace minulého roka o 72,13 mil. eur.

„Tento úspech je výsledkom nárastu zamestnanosti a tvorby pracovných miest, ako aj zvýšenej kontroly podnikateľských subjektov zameranej na prihlasovanie pracovníkov a platenie odvodov za nich v správnej výške,“ tvrdí hovorca SP. Prekračovanie plánu výberu poistného a následné zvýšenie príjmov poisťovne podľa neho znamená zníženie potreby dotovania tejto inštitúcie zo strany štátneho rozpočtu na to, aby boli pokryté finančné prostriedky potrebné na výplatu dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy