Ako sa stať boháčom kým dovŕšite 24 rokov: 10 najlepších rád aké môžete dostať o peniazoch

, businessinsider Foto: thinkstock

Nejeden mladý človek sníva o tom, ako zarobiť pekný balík, ktorý by mu uľahčil cestu životom. Tí, ktorým sa to už podarilo hovoria, že kľúčom k úspechu je vybudovanie udržateľného podnikania.

Je toho ale omnoho viac, skúsiť by ste mali všetko, aby ste zistili, čo funguje najlepšie. Odporúčaní tak môže byť milión, ale niektoré sa skutočne dosť často opakujú. Skúste si vytvoriť vlastnú verziu toho, čo vám pomôže k finančnej nezávislosti, čo najskôr.

1. V kolektíve je sila
Väčšina ľudí chce úspech pre seba a nie pre iných ľudí. Chcú vyhrať všetky ocenenia, byť na titulných stranách časopisov a zarobiť milióny. Snívať o tom všetkom môže byť prirodzené, ale na dopsiahnutie takéhoto cieľa  to chce poriadny zámer, niečo veľké. Niečo, čo bude priťahovať čoraz väčší úspech, namiesto toho, aby ho eliminoval. Nesebecký šéf sa zameriava na rast kolektívu, čo sa odrazí v raste jeho samom. Pomáhať druhým vám vezme rovnaké množstvo času, aké by ste potrebovali s rovnakým cieľom iba pre seba. Tí, ktorí chcú byť bohatí, musia najprv obohatiť ostatných.
„Ak chceš ísť rýchlo, pôjdeš sám. Ak chceš ísť ďaleko, pôjdete ruka v ruke.“ Staroveké príslovie.

2. Obklopte sa odborníkmi
Každý multimilionár má tím odborníkov, ktorý mu poskytuje strategické poradenstvo. Aj keď sa názory rôznia, vy musíte počúvať len tých najlepších. Koľko ľudí už zahučalo na tom, že si nechali radiť od nesprávnych „odborníkov“. Musíte nájsť najlepších vo svojom odbore a následne sa s nimi spriateliť. Chce to dobrého trénera, aby ste sa dostali do ďalšej úrovne. Netreba predsa robiť viac kľukov, to tréner vám ukáže, ako sa stať účinnejším cvikom silnejší, to on vás dokáže motivovať k výkonu. Musíte si nájsť ideál, ktorý dokážete identifikovať s vašimi potrebami. Najlepší tréneri si účtujú kdekoľvek vo svete 10 až 20 % vášho ročného príjmu. Je to cena, ktorú zaplatíte ľahko, ak budete postupovať podľa ich rád.

3. Vytvorte si systém
Multimilionári nemôžu robiť všetko sami. Majú systémy a procesy, ktoré im umožnia využiť svoje dary a schopnosti naplno. Vždy sa nájde lepší a rýchlejší spôsob, aby sa veci pohli dopredu. Vytvorte si vlastný systém, ktorý vám bude vyhovovať a pomôže vám k úspechu. Musí to však byť váš systém, a nie niekoho iného. Každý máme určité návyky, používame rôzne zariadenia a systémy, ktoré nám pomáhajú efektívnejšie fungovať. Kedysi sme si mysleli, že stačí vstať z postele skôr, a všetko stihneme. To však nie je pravda, niekto má vrchol svojej produktivity v nočných hodinách a do obeda spí. Ale ani vstávanie na budíček relácie „Pozor, zákruta!“ nefunguje pre každého. Musíte si nájsť systém, ktorý pracuje v prospech vás.

4. Majster marketing
Marketing pomáha šíriť správy o tom, čo sa práve chystáte urobiť. Následný predaj len prinúti ľudí venovať tejto správe pozornosť. Marketing vám pomôže vytvoriť vašu dôveryhodnosť a tržby len potvrdia, že máte u ľudí dobrú povesť. Marketing je miechou vášho podnikania a predaj prestavuje stavce. Ak hľadáte silný oporu, musíte zvládnuť obe tieto hlavné zručnosti. Multimilionári sú odborníkmi na marketing aj predaj. Majú schopnosti obratne sa dostať do vysokého postavenia a vyberať si to najlepšie zo života. V tomto svete môžete buď predávať, alebo budete predávaní. Dalo by sa tiež vopred zistiť, čo trh chce, a potom nájsť spôsob, ako strategicky dodať to, čo práve potrebuje. Stručne povedané, nájsť predajný výrobok (predaj) aj s patričným príbehom (marketing).
„Ľudia nevedia, čo potrebujú, až kým im to nedáte.“ Steve Jobs

5. Rýchle rozhodovania
Každý deň robíme veľké množstvo rozhodnutí. Avšak najbohatší ľudia ich vedia prijať celkom rýchlo, pretože sa dobre poznajú. Väčšina ľudí sa nikdy neučila, ako má urobiť správne rozhodnutie. Namiesto toho hľadajú ľudí, ktorí to urobia za nich. To je dôvod, prečo len 10 % ľudí na svete sú podnikatelia ovládajúci  90 % pracovnej sily. Prijatie rýchleho rozhodnutia vám môže pomôcť zbohatnúť. Nehľadajte výhovorky, prečo sa niečo nedá, ak neviete čo máte robiť. Multimilionár sa nebojí odvážneho rozhodnutia, či sa do niečoho pustiť, alebo nie. Nehľadá výhovorky, robí  rozhodnutia.

6. Ujasnite si svoje priority
Uprednostňovanie znamená robiť ako prvé to, čo považujeme za najdôležitejšie. Desiatky úloh na vás čakajú každý deň, ale vy sa musíte púšťať len do tých, ktoré vám ponúkajú najvyššiu odmenu. Mali by ste si vytvoriť zvyk dôsledne delegovať alebo eliminovať aktivity, ktoré zbytočne zaberajú váš čas, energiu a peniaze. Váš čas je vyčerpateľný. Aké sú vaše hlavné priority v roku 2016? Ako sa ich chystáte naplniť? Vaše ciele by mali byť splniteľné. Väčšina ľudí si ale stanovuje ciele, ktoré sú príliš malé. Malé zvýšenie príjmu nebude stačiť pre začínajúcich multimilionárov. Namiesto toho radšej zvýšte svoj cieľ čo bude v podstate snahou o štvornásobne zvýšenie rýchlosť vašej firmy. Nech už si za cieľ vezmete čokoľvek, vaša myseľ už nájde spôsob, ako to dosiahnuť.

7. Neúprosná výkonnosť
Cez víkendy a sviatky si až 98 % ľudí dožičí viac času na odpočinok, čo je ale úplná hlúposť! Iste, potrebujete si oddýchnuť, ale zároveň musíte byť aktívni. Nenechajte sebecky premárniť svoj drahocenný čas, keď existuje toľko ľudí, ktorí potrebujú vašu pomoc! Uvedomujete si, že vaše ozajstné šťastie pochádza z práce, ktorú produkujete? Slávny hráč NBA raz povedal, že nemôže prejsť jediný deň, že by nevystrelil tisíc krát na kôš, inak by sa cítil ako porazený a nemohol by tvrdiť, že "basketbal je zmyslom jeho  života." To je dôvod, prečo je to majster. Musíte svoju osobu úplne prepojiť so svojim cieľom, to je tajomstvo, ako sa stať multimilionárom. Najlepšie urobíte ak zvolíte mix príjemného s užitočným.

8. Slúžiť ľuďom
Prekvapivo, väčšina multimilionárov to vlastne všetko nerobí pre peniaze. Ak by to robili pre peniaze, skončili by s tým hneď ako zarobia svoj prvý milión, prípadne dva. V skutočnosti to robia pre ľudí. Chápu, že ľudia sú na prvom mieste. Keď slúžite ľuďom, príde aj zisk. Je to zákon, ktorý platí automaticky. Nesmejme sa z ľudí, ktorí sa vybral cestou dobrovoľníctva, bez nároku na odmenu. Takíto ľudia sa nezobúdzajú s otázkou, koľko dnes môžem zarobiť? Zaujíma ich iné, ako môžu pomôcť viacerým  osobám v čo najkratšom čase. A podobne je to aj s multimilionármi. Na konci dňa majú na stole stohy žiadostí o finančnú podporu. Stačí jediný podpis. Je to neodmysliteľná časť ich pracovného dňa.

9. Hľadajte neustále zlepšovanie
Ak chcete zmeniť svet, je potrebné absorbovať veľké množstvo vedomostí a urobiť rýchle zmeny. Musíte začať čítať knihy a realizovať myšlienky, ktoré ste si osvojili. Väčšina bohatých bežne číta dve hodiny denne, čo považujú za minimum. A nie sú to žiadne ľahké žánre, väčšinou ide o lúskanie rôznych odborných článkov a písanie poznámok. Keď začínate s každodennou prácou, položíte si otázku: "ako sa môžem zlepšiť?" V prípade, že ide o zručnosť, musíte si ju cvikom osvojiť. Väčšinu ľudí oddeľuje od úspechu jediná zručnosť. Ak to myslíte s milionárstvom vážne, musíte brať vážne aj  sebazdokonaľovanie a prijať určité zmeny v osobnom i profesionálnom živote a to na dennej báze.

10. Získajte spätnú väzbu
Najväčší rozdiel medzi profesionálmi a amatérmi tkvie v niečom, čomu hovoríme spätná väzba. To je to tajomstvo, získavanie spätnej väzby má zásadný význam, ak chcete byť úspešní vo svojom  podnikaní. Niekedy môže prísť masívna spätná väzba odkiaľkoľvek. Od vášho manžela, detí, suseda, alebo dokonca matky! Často ale príde aj od vašich najhorších kritikov, ktorí vám poskytnú najhlbšie prepracovanú verziu toho, čo treba zmeniť. Nech je spätná väzba v podobe názoru odkiaľkoľvek,  zvážte potrebné zmeny.

Aby ste sa stali multimilionárom, je nutné kultivovať týchto 10 rád. Keď sa vám to podarí, ľudia si všimnú vašu prácu a dodajú vám pomoc, ktorú potrebujete. Neexistuje žiadny limit na to, čo môžete dosiahnuť, pokiaľ veríte tomu, čo robíte a ciele sú dostatočne ambiciózne. Nezabudnite, že musíte slúžiť ľuďom a odmena sa dostaví.

Súvisiace články

Aktuálne správy