Karty sú out, budúcnosť je v automatizácii: Ani netušíte, kedy zaplatíte

, VISA;VISA Europe Foto: VISA

Bezkontaktné platby sa rýchlo vyvíjajú, z kariet sa presúvajú vďaka digitalizácii do iných zariadení. Európania patria medzi prvých na svete, kto masívne uvádza do života tieto nové technológie. Veľký potenciál má hlavne nositeľná elektronika, ktorá sa teší mimoriadnej obľube hlavne u mladšej generácie, tá preferuje všetko čo je rýchle, pohodlné a jednoduché.

Visa Europe sa spojila s renomovanou umeleckou inštitúciou venujúcou sa priemyselnému dizajnu, Central Saint Martins aby spoločne motivovali študentov a absolventov, aby predstavili svoje vízie nositeľných elektronických  platobných zariadení do roku 2020

Spoločná iniciatíva má za úlohu preskúmať ďalšie hranice platenia. Tieto návrhy mali byť zamerané na konkrétne možnosti platby a zároveň využívať nositeľné formy. Visa predpokladá, že bezkontaktné technológie sa stanú štandardom pre mnohé nositeľné zariadenia do roku 2020. Podľa spoločnosti neexistuje žiaden dôvod, prečo by sa platobné funkcie nemali masívnejšie objavovať na nositeľných zariadeniach a nemali sa stať všadeprítomné, tak ako funkcia alarmu na digitálnych hodinkách.

Zo strany Visa ide o nadväznosť na správu, že do roka 2019 chce, aby všetky POS terminály u obchodníkov boli v Európe bezkontaktné.

Small Change
Táto malá zmena sa odohráva v okamihu prechodu z hotovosti na digitálnu menu. Pomáha ľuďom spravovať transakcie menších digitálnych denominácií. Cieľom je uľahčiť prechod od mincí tým, že umožní ľuďom vyberať aj drobné vďaka nositeľnému zariadeniu. Na obrazovke vidíme dostupné prostriedky na účte užívateľa a celý „prístroj“ môže byť prispôsobený pre rôzne prípady použitia. Napríklad dizajn vhodný pre deti a mládež dokáže nabádať, aby si šetrili svoje vreckové

Budgeteer
Ide o nositeľné platobné zariadenie umiestnené na zápästí, ktoré pomáha užívateľovi organizovať si svoj rozpočet, má pod kontrolou svoje výdavky aj miesto nákupu. Tým, že si nacvičí tri intuitívne a jednoduchá gestá rúk, dokáže zaradiť platby do troch kategórií, ktoré budú zvýraznené v rôznych farbách v internetovom bankovníctve.

Vlákno
Je to spôsob, ako preklenúť medzeru medzi online a reálnym svetom vďaka technológii Bluetooth. Aplikácia poteší hlavne milovníkov módy pri identifikovaní značky. Systém je navrhnutý tak, aby sa aby sa vytvorilo spojenie s konkrétnymi značkami či predajňami. Skener zaisťuje bezpečné nákupy cez sofistikované kanály, využíva biometrický systém overovania platieb. Na ulici prostredníctvom kamery svojho telefónu dokážete detekovať  rôzne značky oblečenia a navzájom sa môžete ohodnotiť. Veľa pozitívnych hodnotení na určitý model odevu sa premení na výhody, napríklad zľavy, VIP vstupenky, vernisáže. Značky si tak dokážu vybudovať jedinečný vzťah s klientmi, ktorí ich milujú. Je to inovatívna interpretácia tradičnej schémy vernostných kariet.

Fuel App Concept
Ešte ďalej však zašla Visa ohľadom platenia priamo z auta. Automatizuje sa platba za pohonné hmoty, parkovací lístok, či jedlo bez toho, aby vodič musel opustiť auto. Spoločne s Hondou už plánuje skúšobnú prevádzku v Spojených štátoch. Visa plánuje, že v budúcnosti dokáže nahrať údaje z platobnej karty priamo do multimediálneho systému automobilu. Malo by to byť na podobnom princípe, ako už dnes možno urobiť virtuálny odtlačok platobnej karty do inteligentného telefónu a potom s ním platiť v obchodoch. Systém v aute dokáže sám zistiť, či dochádza palivo a nasmeruje vodiča k najbližšej čerpacej stanici. Podľa toho, koľko sa vojde do nádrže, dopočíta cenu pohonných hmôt. Auto si dokáže samo zaplatiť aj parkovné, systém si sám spočíta čas. Podobným spôsobom by sa malo dať zaplatiť napríklad aj za jedlo pri okienku reťazcov rýchleho občerstvenia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy