Globálna ekonomika je vratká, stačí málo a opäť si to všetci zlizneme

, AP Foto: thinkstock;SITA/AP

Osem rokov už prešlo od finančnej krízy a svet akoby sa do dnes nevedel spamätať. Závažné nedostatky stále sužujú globálnu ekonomiku a záchranné koleso už nemá kto hodiť.

Prepad cien akcií, nedostatočná inflácia, bizarný fenomén záporných úrokových sadzieb. K tomu treba ešte pripočítať pokles na rozvíjajúcich sa trhoch a rast obavy, že ekonomika je zraniteľná nielen týmito hrozbami. Univerzálny záchranca v podobe centrálnej banky už nevie, aké nástroje, ktoré by zabrali na zvrátenie situácie, by mala nasadiť.

Deja vu, komerčné banky sú opäť zdrojom obáv, a to najmä v Európe. Rovnako to boli banky, ktoré stáli v epicentre krízy v rokoch 2007- 2009, dobre si pamätáme ako nadmerné pôžičky na nehnuteľnosti prerástli Amričanom cez hlavu a stiahli celý svet do recesie. „Sledujeme dosť pomalý rast po celom svete. A takmer žiadnu infláciu. Je tu priveľa neistoty," hovorí David Lebovitz, trhový stratég pre fondy JP Morgan.

Niečo z toho nedávneho rozruchu by sa dalo pripísať prehnanej reakcii zo strany investorov. A prudký pokles úrokových sadzieb je čiastočne dôsledkom jednoduchých politík centrálnych bánk, ktoré robia maximum pre stimuláciu rastu. Nezamestnanosť je nízka v niekoľkých hlavných ekonomikách, v USA dosahuje 4,9 percenta a v Nemecku 4,5 percenta. MMF upravil svoju prognózu rastu z 3,1 percenta v minulom roku na 3,4 percenta v tomto roku. No ale to ešte nie je ani zďaleka rast 5,1 percenta, ako tomu bolo v roku 2007 pred krízou. Rast sa môže ľahko zastaviť, ak sa ukáže, že nedávne otrasy sú oveľa viac než len bežné trhové volatility.

V Japonsku dosahuje výnos 10-ročných dlhopisov záporné hodnoty. To znamená, že držitelia dlhopisov boli ochotní zaplatiť vláde za privilégium byť jej veriteľmi – po celé tie roky. V Spojených štátoch sa dlhodobé úrokové sadzby opäť posúvajú, a to aj napriek tomu, že Federálny rezervný systém ich začal tlačiť hore. To je alarmujúce, pretože takéto nízke alebo dokonca záporné sadzby sú dôkazom toho, že situácia nie je normálna. Investori sa zhodujú, že to s tým rastom nebude nijak ružové.

Pozrime sa na niektoré riziká, ktoré dnes hýbu svetom.

Čína
Prudké spomalenie v Číne ohrozuje globálny rast. Spomaľovanie dopytu po surovinách ničí producentov ropy a kovov v iných krajinách. Napríklad energetický vývozca Rusko už skĺzlo do recesie a doplatila na to aj tamojšia mena. Hoci nemecká automobilka Daimler hovorí o rekordnom prevádzkovom zisku z vlaňajška, z veľkej časti, 41 percent, za to môže nárast predaja luxusných vozidiel Mercedes-Benz v Číne. Ale jej akcie klesli, keď automobilka oznámila opatrný výhľad pre rok 2016 s len mierny rastom zisku a "miernejším" rastom v Číne. Šéf Daimleru Dieter Zetsche varoval, že vidí "viac rizík než príležitostí" v prostredí "zaseknutého" globálneho rastu.

Rozvíjajúce sa trhy
Peniaze utekajú z takzvaných rozvíjajúcich sa trhov ako je Brazília, Rusko, Južná Afrika, či Turecko. Investori vlani vytiahli 735 miliárd dolárov z týchto krajín, bol to prvý väčší odliv kapitálu od roku 1988, tvrdí to Institute of International Finance. A rozvíjajúce sa trhy už viac nie sú rozvíjajúce sa. Poskytujú 70 percent očakávaného globálneho rastu. Centrálne banky na čele s americkým Fedom reagovali na globálnu recesiu tým, že zrazili úrokové sadzby a spustili tlačenie peňazí. Malo to povzbudiť investorov, aby hľadali vyššie výnosy inde, napríklad ak umiestnia svoje peniaze na rozvíjajúcich sa trhoch. Dnes sa Fed snaží zvyšovať svoje úrokové sadzby, čiže investorské peniaze chytia reverzný tok. Spôsobuje to deformáciu finančných trhov a mien na rozvíjajúcich sa trhoch. Dlh sa stáva ťažšie splatiteľný. Šéfka MMF, Christine Lagardeová, už varovala pred vplyvmi odlivu kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov na rozvinuté ekonomiky. Stephen Lewis, hlavný ekonóm ADM Investor Services, tvrdí, že Fed by mal jednoducho prestať so zvyšovaním sadzieb, aby pomohol nastoliť normálny stav. "Ak budeme navždy paralyzovať menové politiky vo vyspelých ekonomikách, musíme rátať s tým, že finančné prostriedky, ktoré išli na rozvíjajúce sa trhy, sa odtiaľ budú vracať," povedal pre agentúru AP.

Strýko Sam
USA ako druhý pilier globálnej ekonomiky okrem Číny, vykazuje známky slabosti. Možno to nie je hneď recesia, ale napriek tomu bol rast slabý, medziročne len 0,7 % v priebehu štvrtého štvrťroka. Továrenské produkcia sa znížila. Aj keď nezamestnanosť klesla, mzdy nestúpajú dostatočne rýchlo a vo firmách rastie globálna nervozita. Silnejúci dolár, ako vedľajší efekt očakávaného rastu úrokových sadzieb Fedu, by mohlo poškodiť exportérov. To je jeden zo skutočných dôvodov, prečo by Fed mohol odložiť ďalšie zvyšovanie sadzieb.

Bankový sektor
Akcie bánk prešli veľkým výpredajom, tak v USA, ako aj v Európe. Nízke ceny ropy by mohli v USA viesť k tomu, že spoločnosti, ktoré sa pustili do finančne náročných vrtov, nebudú schopné splácať pôžičky, keď už nie sú tak ziskové. V Európe padali akcie bánk po tom, čo trhom otriasla záchrana štyroch talianskych poskytovateľov úverov a obavy o 1,2 bilióna eur viazaných v zlých úveroch v 19 krajinách únie. John Cryan, jeden z čelných predstaviteľov Deutsche Bank, musel urobiť neobvyklý krok. Verejne vystúpil a snažil sa situáciu upokojiť vyhlásením, že finančné záležitosti banky sú pevné ako skala. Urobil tak na naliehanie akcionárov banky. Šírenie negatívnych úrokových sadzieb by mohlo znížiť ziskovosť bánk, pretože sa stenčuje rozdiel medzi tým, za čo banky požičiavajú a za čo si ony požičiavajú. Choré banky môžu prestať ponúkať firemné úvery, ale môžu začať skresávať aj obrovské náklady spojené s vládou, akcionármi či veriteľmi.

Návratnosť bez rizika
Nízke úrokové sadzby pomáhajú ľuďom jednoduchšie splácať hypotéky alebo nakupovať autá. Ale sú tu určité obavy, že spotrebitelia budú potláčať svoje výdavky a investície radšej nasmerujú do menej produktívneho využitia. Typická domácnosť s úsporami 10 miliónov jenov (takmer 88 000 dolárov) s členmi staršími než 65 rokov si v roku 1995 na úrokových sadzbách zarobila 3500 dolárov, ale dnes je to iba 175. "Sme dôchodcovia, takže by sme uvítali, keby to bolo viac," povedala 75-ročná Lynne Metcalfeová, ktorá je učiteľkou na dôchodku. Hovorí, že patrí ku generácii, ktorá žila skromne a vďaka tomu ona a ani jej manžel nemuseli siahať na svoje úspory, či meniť investičné stratégie. A zvýšenie úrokových sadzieb si neželajú kvôli sebe, ale kvôli ich synovi. "Vzhľadom na to, že má hypotéku," vysvetľuje.

Koniec býčieho trhu
S úrokovými sadzbami v negatívnom pásme je pre centrálne banky oveľa ťažšie presadzovať niektoré stimuly. Nízke úrokové sadzby a stimuly vo forme nákupov dlhopisov, na čo sa použilo asi 3,6 bilióna novo vytlačených dolárov, vyhnali hore ceny akcií po celom svete. Napriek tomu inflácia zostala viac-menej rovnaká. Americké spotrebiteľské ceny v decembri klesli o 0,1 percenta. Európska inflácia je niekde okolo 0,4 percenta ročne, a to napriek masívnym stimulom zo strany ECB. Takže trhy si dnes musia uvedomiť, že sú v situácii, kedy už centrálne banky nemôžu hodiť záchranné koleso ako tomu bolo predtým.

Súvisiace články

Aktuálne správy