Prieskum: Priemerný Slovák na obed preje hodinu práce

, mojplat Foto: TASR

V rôznych krajinách sa mzdy môžu výrazne líšiť, avšak rozhodujúce je, čo si za ne môžu ľudia kúpiť. Ako dlho musia pracovať na jeden obed závisí nie len od ich výplatnej pásky, ale aj od cien tovarov a služieb. Index BigMac nám takéto medzinárodné porovnanie umožňuje.

Vo svete sú krajiny, kde si človek za hodinu práce nekúpi ani jeden typizovaný hamburger BigMac. Existujú však aj krajiny, kde na hamburger známej siete rýchleho občerstvenia stačí pracovať len pár minút.

Celosvetový prieskum platov vybraných krajín v rámci projektu Wageindicator, ktorého súčasťou je aj portál o platoch MôjPlat.sk. ukázal, o koľko musia Slováci dlhšie pracovať na jeden BigMac ako ich západní kolegovia.

Prieskum portálu MôjPlat.sk porovnal dĺžku pracovného času potrebného na kúpu typizovaného hamburgera BigMac. Prepočtom získali, ako dlho musí zamestnanec zarábajúci mediánovú čistú hodinovú mzdu v danej krajine, teda zamestnanec od ktorého polovica ľudí zarába viac a druhá polovica menej ako on alebo ona, pracovať na jeden Big Mac. Výhodou mediánu oproti priemeru je, že nie je ovplyvnený extrémne vysokými alebo extrémne nízkymi hodnotami v danom súbore dát.

Rebríčku kúpyschopnosti zamestnancov v prepočte na BigMac Index kráľuje Dánsko. Kým Slovák si za hodinu práce môže dovoliť kúpiť jeden BigMac, priemerný Dán si ich za ten istý čas práce môže dopriať takmer štyri. Priemerný Švéd a Rakúšan sa môže už za 18 minút práce zahryznúť do BigMacu. Američan potrebuje odpracovať na hamburger niečo vyše 22 minút. Najdlhšie na hamburger BigMac pracujú obyvatelia Ukrajiny, kde priemerný zamestnanec musí odpracovať na jeden BigMac v priemere niečo vyše dvoch hodín.

Priemerný Slovák musí odpracovať 55,8 minút, aby si mohol kúpiť BigMac, avšak v susednom Česku im stačí odpracovať o takmer 10 minút menej.

 

               

Súvisiace články

Aktuálne správy