Plány francúzskej vlády sú optimistické, ale dosiahnuteľné

Francúzsky úrad verejného audítora upozorňuje, že očakávania vlády v oblasti tohtoročných rozpočtových príjmov môžu byť nadhodnotené. Pozitívne na rozpočet môžu naopak vplývať nízke náklady na obsluhu verejného dlhu vďaka stimulačným opatreniam ECB.

Rozpočtové plány francúzskej vlády na rok 2016 sú optimistické, avšak dosiahnuteľné. V aktuálnej správe to tvrdí francúzsky úrad verejného audítora. Vláda socialistického prezidenta Francoisa Hollanda chce v aktuálnom roku pokračovať v znižovaní deficitu verejných financií, ktorý vlani podľa odhadov predstavoval 3,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Limit EÚ pre výšku rozpočtových schodkov na úrovni 3 % HDP plánuje vláda dosiahnuť v roku 2017, čo by sa jej podarilo prvýkrát po desiatich rokoch.

Úrad verejného audítora upozorňuje, že očakávania vlády v oblasti rozpočtových príjmov môžu byť nadhodnotené. Nízka inflácia totiž stláča nadol výber dane z pridanej hodnoty, ktorá je hlavným zdrojom daňových príjmov. Na výdavkovej strane je manévrovací priestor limitovaný a chýba tiež špecifikácia ohlasovaných úsporných opatrení. Pozitívne na rozpočet môžu naopak vplývať nízke náklady na obsluhu verejného dlhu vďaka stimulačným opatreniam Európskej centrálnej banke, ktorá drží úrokové sadzby v blízkosti rekordných miním.

Súvisiace články

Aktuálne správy