Marc Faber: Ja osobne by som peniaze Saudskej Arábii nepožičal

, Daily Reckoning Foto: marcfaberblog;SITA

Saudská Arábia má stále peniaze, ale v prípade, že cena ropy zostane ďalšie tri roky rovnaká, krajina v podstate zbankrotuje. Súdim, že celý Stredný východ sa vráti tam, odkiaľ prišiel - do púšte. To sú slová Marca Fabera, ktorý sa nedávno o rope vyjadril pre Daily Reckoning.

Cena ropy by mala byť pre Stredný východ, s ohľadom na obrovský nárast počtu obyvateľov, ktorý región zaznamenal od roku 1970, okolo 80 amerických dolárov za barel. Pre svetový mier je ale možno lepšie, keď je cena ropy bližšie k 30 alebo 40 dolárom a Saudovia nemôžu financovať ISIS alebo iné aktivity, ktoré nie sú pre svet veľmi žiaduce.

Lenže aj s cenou 40 dolárov za barel majú Saudovia obrovský problém. Ich rezervy sú podstatne tenšie. A namiesto toho, aby peniaze z rezerv čerpali, musia si ich požičiavať. Osobne by som peniaze Saudskej Arábii nepožičal, ale možno, že tak urobí niektorá vláda.

Pokiaľ ide o ceny ropy, som presvedčený, že je veľmi "prepredaná" a sentiment je veľmi "medvedí". Mnohí analytici, ktorých by vlastne teraz investori nemali vôbec počúvať, ​​hovorili, že keď sa cena ropy dostane k 90 dolárom za barel, pôjde až na 150 dolárov za barel. Teraz hovoria, že cena ropy pôjde dole na 10 amerických dolárov za barel. Keď sa zmýlili raz, môžu sa pomýliť aj druhýkrát. No neviem.

Problém s moderným centrálnym bankovníctvom je, že keynesiánstvo, o ktorý sa v podstate opiera, sa spolieha na tvrdenie, že fiškálne a monetárne zásahy môžu "vyhladiť" hospodársky cyklus. Inými slovami, budete mať menšie výkyvy, menej cenových vzostupov a nebudete mať depresie. V skutočnosti ale zásahy centrálneho bankovníctva vytvorili omnoho väčšiu  volatilitu na trhoch. Keď si vezmete euro, druhú najväčšiu menu na svete, oslabila za menej ako dva roky o 40 percent. To isté platí pre japonský jen.

Centrálne banky tak v skutočnosti vytvorili väčšiu volatilitu, a nie menšiu, a pretože ceny komodít na nejaký čas vzrástli pri umelo nízkych úrokových sadzbách, všetci sa pustili do hľadania ropy, ale aj zlata a striebra i ďalších komodít. A to je dôvod, prečo je ich ponuka teraz tak veľká. Dopyt bol ťahaný predovšetkým Čínou. Čína ale zažíva obrovský výdavkový boom, aj kvôli lacným úverom, ktoré presiahli kapacity.

Teraz dopyt slabne, ale ponuka sa zvyšuje, takže ceny klesajú. Podľa môjho názoru by sa mala rovnovážna cena ropy pohybovať v rozmedzí od 30, povedzme do 50 amerických dolárov. Ropa ale môže klesnúť, ak bude dostatok zásob, povedzme na 20 alebo dokonca 15 dolárov za barel. Je to možné. Ale bude nutné prestavať dopyt a ponuku v dlhodobom horizonte, myslím na cene zhruba okolo 60 dolárov a viac, pretože na hodnote 40 dolárov za barel na nej nikto nezarobí. Takže nikto ani nebude hľadať ďalšiu ropu, aby ju následne, v priebehu času, dodal na trh. Nie hneď, malo by to zabrať nejaký čas. Klient sa ma práve pýta, či má kúpiť ropu. Povedal som mu, že neviem.

Autorom je Marc Faber

 

Súvisiace články

Aktuálne správy