Obavy z rýchleho znehodnocovania jüanu: Najväčšie devízové ​​rezervy klesli najnižšie za takmer štyri roky

, ČTK Foto: TASR

Čínske devízové ​​rezervy v januári klesli o 99,5 miliardy dolárov na 3,23 bilióna dolárov, teda na najnižšiu úroveň od mája 2012. Oznámila to v nedeľu čínska centrálna banka. Za poklesom stojí snaha brániť kurz čínskeho jüanu a zamedziť rýchlejšiemu odlivu kapitálu.

Devízové ​​rezervy sa v januári znížili tretí mesiac za sebou. Vôbec najväčší mesačný prepad zaznamenali v decembri, keď sa znížili o skoro 108 miliárd dolárov. Januárový pokles bol druhý najhlbší.

Čínske devízové ​​rezervy zostávajú zďaleka najväčší na svete. Je tomu tak aj napriek poklesu za celý minulý rok, kedy sa znížili o rekordných 513 miliárd dolárov.

Čína nahromadila svoje obrie rezervy počas minulých dvoch desaťročí, kedy jej ekonomika vďaka investíciám a vývozu prudko rástla. Peking vtedy sledoval politiku podpory exportu a centrálna banka nakupovala cudzie meny, aby zabránila kurzu jüanu vo zhodnocovaní, ktorý by poškodil vývozcov.

Čínska centrálna banka ale teraz zosilňuje snahu o podporu čínskej meny po jej nečakanej dvojpercentnej devalvácii z vlaňajšieho augusta. Čínske úrady sa obávajú rýchleho znehodnocovania jüanu, pretože by to mohlo destabilizovať spomaľujúce čínsku ekonomiku.

Rad čínskych podnikov má dlhy v amerických dolároch. Ich splácanie by im v podmienkach výrazne oslabeného jüanu mohlo robiť problémy.

Po nečakanej augustovej devalvácii čínskej meny zrýchlil odliv kapitálu, k čomu prispeli obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky, ale aj predpokladané zvýšenie úrokových sadzieb v USA.

Aby vláda stabilizovala situáciu, predáva americké doláre a nakupuje domácu menu. Tiež zaviedla opatrenia proti špekuláciám na devízových trhoch a zmiernila kapitálové pravidlá pre nákup pevninských akcií a dlhopisov zahraničnými inštitucionálnymi investormi.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy