Kto za tým všetkým stojí: Päť (konšpiračných) teórií o tom, prečo ceny ropy klesajú tak hlboko

, businessinsider Foto: SITA;TASR

Pamätáte si, kedy sme tu mali naposledy takýto prudký prepad cien ropy? Pod 30 dolárov za barel sa dostala v časoch, keď Ben Affleck a Jennifer Lopez tvorili pár a Saddám Husajn sa práve dostal do zajatia amerických vojakov v Iraku. V decembri roku 2003 sa svet, podobne ako je tomu dnes, topil v rope. Aj vtedy kartel OPEC zvýšil produkciu, hoci celosvetový dopyt spomaľoval a výsledkom bol ďalší pokles cien.

Ropa bola relatívne lacná aj v 90. rokoch minulého storočia, kvôli regulovanej ťažbe a cenovým  kontrolám. Ale na prelome milénia ceny začali stúpať, reagovali tak na zvýšený dopyt z Číny, vojnu na Strednom východe a slabší dolár. Svoj vrchol dosiahli v júli 2008, pri 145,29 dolára za barel.

Dnes máme ceny opäť okolo 30 dolárov za barel, 13-ročné minimá prišli po období stabilizácie v období od augusta 2009 do novembra 2014, kedy ceny zostali zhruba medzi 70 a 120 dolármi za barel. Zvýšená produkcia ropy po celom svete, najmä však v Saudskej Arábii, Iráne a USA a k tomu spomaľujúci dopytu z Číny a Európy je zdrojom ropného nadbytku a nízkych cien. "Je to najvyšší previs ponuky, aký som kedy videl," hovorí Tom Kloza, analytik Oil Price Information Service.

Niektorí analytici len neveriacky krútia hlavami, prečo sa producenti ropy aj naďalej rozhodli pre ťažbu, v časoch masívnej nadprodukcie. Obvyklá odpoveď je, že krajiny ako Saudská Arábia sa proste snažia udržať si svoj podiel na trhu. Ide o všeobecne zaužívané pravidlo, výrobcovia chcú zachovať svoj podiel na trhu, aj keď ceny klesajú a následne doplnia stratené zisky, keď ceny porastú. Strate podielu na trhu je potrebné sa vyhnúť za každú cenu, pretože to môže mať za následok nižšie zisky v dlhodobom hľadisku.

Niekedy sú ale trhy poháňané niečím iným, než len ponukou a dopytom. Ropa je pravdepodobne najdôležitejšou surovinou sveta. Formuje ekonomiky, spúšťa a ukončuje globálne konflikty, stojí za národným bohatstvom, má na svedomí moc aj prestíž. To dá rozum, že nejedna krajina prijme mimoriadne opatrenia na kontrolu toku tohto vzácneho druhu tovaru aj nad rámec trhu.

Pozrime sa na päť teórií, ktorú kolujú svetom o tom,  čo "naozaj" môže za neuveriteľným poklesom  cien ropy.

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali Al-Naimi
1. Saudská Arábia a jej sprisahanie proti Iránu

Teraz, keď sa sankcie voči Iránu zrušili, iránska ropa sa môže vrátiť na svetový trh. Niektorí ľudia sú zvedaví, či sa bude Saudská Arábia snažiť sabotovať Irán podržaním cien ropy. Irán sa chystá znovu vstúpiť do globálnej ekonomiky s vysoko vzdelanou mladou pracovnou silou a silnou výrobnou  základňou. Saudská Arábia môže manévrovaniu Iránu zabrániť pri presadzovaní sa a pri získavaní  väčšieho vplyv na Strednom východe. Hoci saudský minister zahraničia Adel al-Juber poprel akékoľvek tajné sprisahanie s cieľom zraniť Irán, podozrenia predsa zostávajú.

Vladimir Putin v zápale zápasu
2. USA a Saudská Arábia chcú vidieť Rusko na kolenách

Obe krajiny, Saudská Arábia a USA sú v priamom rozpore s Ruskom. Rusko vojensky podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Saudská Arábia sa naopak vehementne snaží Assadov režim zvrhnúť.  Putinovo rozhodnutie ohľadom územia Ukrajiny rozhnevalo rovnako lídrov v USA ako aj  čelných predstaviteľov Európskej únie. Ak Saudská Arábia a USA útočia na Rusko okľukou pomocou nízkych cien ropy, mohla by to byť efektívna taktika na zmrzačenie ekonomiky najväčšej krajiny. Zhruba polovica rozpočtových príjmov Ruska je viazaná na vývoz ropy a zemného plynu, strmé prepady cien sa tak zákonite musia prejaviť na ruskom energetickom priemysle aj celej ekonomike. Ruskí úradníci nedávno vyhlásili, že sú ochotní diskutovať so Saudskou Arábiou o stratégii vedúcej k stabilizácii cien ropy, ale mnohí analytici pochybujú, že niečo z takého návrhu vzíde. Ropa aj naďalej tečie na plný kohútik, pričom ruská ťažba nedávno dosiahla maximá z éry studenej vojny. Tom Kloza si nemyslí, že Arabi sa špeciálne zameriavajú na Irán alebo Rusko, snažia sa len zvýšiť svoj podiel na trhu, "ak sa v rámci tohto plánu oslabuje Irán a Rusko, myslím, že sú to len vedľajšie produkty naháňajúce strach," hovorí Kloza.

Prezident Obama s rodinou prezentuje svoj vzťah k prírode
3. Zelený Obama chce obmedziť ťažbu z bridlíc

Jedna z teórií hovorí, že prezident Obama spolupracuje so Saudskou Arábiou, aby sa jej podarilo zaplaviť globálny trh ropou, čím likviduje amerických ťažiarov špecializujúcich sa na ropu z bridlíc. To všetko kvôli tomu, že jednou z hlavných Obamových obáv je starosť o životné prostredie a boom ťažby z bridlíc by mohol spomaliť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. Podľa Kloza je ale táto teória úplne absurdná. "Obviňovanie prezidenta alebo kongres z poklesu cien ropy je podobné, ako by ste z toho vinili El Nino. Keby naši vládni predstavitelia mali tú silu, ktorú jej niektorí pripisujú, mali by sme tu ako v bavlnke," hovorí Kloza.

Nigerijský ropný minister a prezident OPECu Emmanuel Ibe Kachikwu

4. Saudská Arábia chce rozpad OPECu
Každý člen kartelu dal jasne najavo ochotu stretnúť sa a dohodnúť postup, ako zrealizovať jednostranné zníženie produkcie OPECu. Presnejšie s výnimkou Saudskej Arábie. Doteraz predstavoval OPEC nesmierne silný kartel, ktorý by mohol otriasť národnými ekonomikami ostatných štátov, aj celým priemyselným odvetvím. Dnes ale OPECu chýba vnútorná disciplína a členovia podliehajú panike z padajúcich cien rovnako ako zvyšok sveta. Venezuela, ktorá sa spolieha výhradne na export ropy už vyhlásila stav ekonomickej núdze. Nigérijská ekonomika a jej mena sa už ocitli uprostred chaosu. Ale Saudská Arábia naďalej udržuje veľkosť nastolenej produkcie. Je to znamenie, že Saudská Arábia sa rozhodla ísť vlastnou cestou a opúšťa ostatných členov kartelu? Kráľovstvo je schopné odolať hlbokému zníženiu cien vďaka svojim masívnym ložiskám ropy. Možno, že Saudská Arábia zámerne tlačí všetky ostatné krajiny k udržaniu nízkej ceny, aby ich dostala von z hry. Kloza hovorí, že kráľovstvo je nizkonákladovým producentom ropy a "dokže svoju ruku držať nad 20 dolárovým plameňom riadne dlho. Ale my ostatní by sme potrebovali mať tajnú kameru vo vnútri kráľovského paláca, aby sme vedeli, že čo vlastne robia." Venezuela navrhla mimoriadnu schôdzu 13 členov OPEC, ale zatiaľ prejavilo záujem len Alžírsko, Nigéria a Ekvádor. K tomu, aby sa zišlo  mimoriadne zasadnutie, musia podporiť túto myšlienku všetci členovia.

Získavanie suroviny z brdilíc frakovaním
5. Saudská Arábia bojuje proti americkej bridlici

Ťažba ropy v USA prudko vzrástla po 2011, predovšetkým vďaka rozmachu bridlíc. Produkcia vzrástla v roku 2014 na 8,7 milióna barelov denne, rok pred tým to bolo 7,5 milióna barelov denne. Američania dnes vyťažia okolo 9,5 milióna barelov denne, teda zhruba 10 percent dodávok ropy na svete. USA je tretí najväčší producent ropy na svete. Hoci to Saudská Arábia nikdy nepriznala verejne, mnohí odborníci sa domnievajú, že zvýšená produkcia len odráža snahu ochrániť si svoj podiel na trhu aj napriek nastúpenému rastu bridlice. Po zvýšení jej produkcie tlačí Saudská Arábia dole ceny, pričom ešte ponúka zľavy pre Indiu a Čínu, čím USA ubližuje ešte viac. Leonid Bershidsky, autor fejtónov pre BloombergView si myslí, že kráľovstvo sa snaží vytlačiť americké firmy z tejto oblasti podnikania a udeliť im lekciu, "že to oni sú dodávateľom, pri akejkoľvek cene, a nie tie americké firmy, ktoré sa na trhu objavili počas jednej noci." Na rozdiel od niektorých divokejších teórií, táto znie celkom rozumne. Počas niekoľkých posledných rokov, sa americká závislosť na saudskej rope výrazne zmenšila, tamojšie rafinérie prešli na surovinu z bridlíc. Ale aj v tomto smere nájdeme skeptikov. Denton Cinquegrana, vedúci analytik cien ropy v Oil Price Information Service si myslí, že aj napriek nedávnemu ukončeniu zákazu vývozu domácich surových, americká ropa nepredstavuje dostatočne veľkú hrozbu pre obmedzenie podielu tej saudskoarabskej na globálnom trhu s cieľom čo najrýchlejšie skoncovať s touto bolestivou cenovou vojnou.

Súvisiace články

Aktuálne správy