Bank of England zhoršila prognózu rastu britskej ekonomiky

Predikcia britskej centrálnej banky ráta s tým, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku posilní o 2,2 %. Ešte v novembri banka predpovedala, že tohtoročný rast bude na úrovni 2,5 %.

Britská centrálna banka jednomyseľne rozhodla, že svoju hlavnú úrokovú sadzbu ponecháva na úrovni 0,5 % a zároveň zredukovala svoju prognózu ekonomického rastu krajiny. Predikcia, ktorú Bank of England zverejnila vo štvrtok, ráta s tým, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku posilní o 2,2 % a v budúcom roku o 2,3 %. Ešte v novembri banka predpovedala, že tohtoročný rast bude na úrovni 2,5 % a v roku 2017 očakávala posilnenie ekonomiky o 2,6 %.

Britská centrálna banka ďalej prognózuje, že inflácia počas roka 2016 zostane pod úrovňou 1 %, čiže dlhšie, ako sa pôvodne myslelo. Guvernér banky Mark Carney upozornil, že globálny rast je prinajlepšom mierny a zvyšuje sa jeho ohrozenie vzhľadom na to, že nové trhové ekonomiky majú problémy. To brzdí aj Britániu. Carney však dodal, že britskú ekonomiku podporuje nedávne oslabenie libry, odolnosť finančného systému a slušný rast spotreby domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy