Španielska ekonomika pokračuje v raste stabilným tempom

V štvrtom kvartáli španielska ekonomika posilnila v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 0,8 %. Za celý rok 2015 ekonomika na medziročnej báze vzrástla o 3,2 %.

Španielska ekonomika rástla v štvrtom kvartáli vlaňajška stabilným tempom a zdá sa, že je dostatočne odolná voči politickej nestabilite, ktorá v krajine nastala po decembrových parlamentných voľbách. Ekonomika krajiny v období od októbra do decembra 2015 posilnila o 0,8 %, pričom zhodným tempom rástla aj v predchádzajúcom kvartáli. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad krajiny.

Za celý rok 2015 sa hrubý domáci produkt (HDP) Španielska v porovnaní s predchádzajúcim rokom zväčšil o 3,2 %. V medziročnom porovnaní tak ekonomika rástla najrýchlejším tempom za posledných osem rokov. Španielske hospodárstvo sa začalo zotavovať z recesie, do ktorej sa dostalo počas finančnej krízy, v polovici roka 2013 a jeho rast je v súčasnosti v rámci eurozóny jedným z najrýchlejších.

Motorom rastu sa stali spotrebiteľské výdavky. Kúpna sila rodín je v tomto období posilnená nízkou infláciou spôsobenou klesajúcimi cenami ropy. Spotrebiteľské ceny v januári navyše opäť klesli do negatívneho teritória. Pretrvávajúca vysoká miera nezamestnanosti, ktorá bude v tomto roku pri najlepších scenároch na úrovni zhruba 20 %, však môže hospodársky rast krajiny ohroziť.

Monetárne stimuly zo strany Európskej centrálnej banky pravdepodobne vyrovnajú negatívne dôsledky nestabilného politického prostredia. Od parlamentných volieb prešiel už viac ako mesiac, avšak politické strany sa stále nevedia dohodnúť na vytvorení vládnej koalície. Podniky a banky upozornili, že zahraniční investori by mohli pri pokračujúcom politickom vákuu alebo pri nestabilnej vláde odložiť svoje rozhodnutie umiestniť financie v Španielsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy