Nemecká ekonomika pravdepodobne rástla len mierne

Nemecký hospodársky rast bol v štvrtom kvartáli minulého pravdepodobne len mierny. V piatok to uviedlo nemecké ministerstvo financií.

Nemecký hospodársky rast bol v štvrtom kvartáli minulého pravdepodobne len mierny. V piatok to uviedlo nemecké ministerstvo financií. Ekonomické ukazovatele však naznačujú, že sa nemecké hospodárstvo čoskoro zotaví. Predbežné údaje o hospodárskom raste za štvrtý kvartál zverejní nemecký štatistický úrad 12. februára. Už skôr v januári úrad uviedol, že nemecká ekonomika v roku 2015 posilnila o 1,7 %, čo naznačuje, že v štvrtom štvrťroku ekonomika posilnila o 0,25 %. V treťom kvartáli bol rast vo výške 0,3 %.

 

Vo svojej mesačnej správe ministerstvo financií uviedlo, že pod slabší rast sa podpísala slabá priemyselná produkcia. Vyššie objednávky však naznačujú, že priemyselná produkcia v nasledujúcich mesiacoch vzrastie. V závere roka 2015 podľa ministerstva služby naďalej prispievali k hospodárskemu rastu. Rezort upozorňuje, že vonkajšie prostredie zostáva náročné vzhľadom na značné geopolitické napätie a spomalenie rastu v krajinách ako Čína, Brazília a Rusko. Súčasný pokles čínskeho finančného trhu, ktorý znamená, že čínska ekonomika spomaľuje, zasiahol globálnu ekonomiku viac, ako sa čakalo. Mohlo by to zhoršiť vyhliadky tržieb nemeckých firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy