Póza najväčších globálnych bánk v Davose: To my sme tí fintech inovátori!

, bloomberg Foto: SITA

Fintech, výraz, ktorý patril do povinnej slovnej výbavy každého bankára na Svetovom ekonomickom fóre. Predstavitelia najväčších finančných spoločností na svete čoraz intenzívnejšie hovoria o potenciály inovácií a žiadajú regulátorov, aby sa viac zamerali na startupy, ktoré im stále viac ukrajujú z ich podnikania.

Generálny riaditeľ Deutsche Bank AG John Cryan predpovedal zánik fyzickej hotovosti do desiatich rokov. Šéf Bank of America Brian Moynihan povedal, že jeho firma teraz utráca 3 miliardy ročne na programovanie, čo predstavuje viac ako 5 percent z celkových nákladov. JPMorgan Chase & Co. a Banco Santander SA oznámili investíciu do startupu bývalého bankára Blythe Mastersa, ktorý sa zameriava na blockchain. "Zdá sa, že každá banka sa teraz označuje za fintech firmu," čuduje sa  Taavet Hinrikus, generálny riaditeľ spoločnosti TransferWise Ltd., so sídlom v Londýne, ktorá sa zaoberá medzinárodným transferom peňazí s nižšími nákladmi než banky.

Zatiaľ čo mnohí šéfovia stratupov, vrátane Hinrikusa, prišli na fórum v Davose po prvý raz, oficiálnym rokovaniam minulý týždeň dominovali už zavedení hráči. Na konferencii venovanej oficiálnej téme "Štvrtá priemyselná revolúcia," niesla jedna panelová diskusia názov "Fintech revolúcia", tam sa ale zástupcovia startupov ani nedostali. Naopak v "Transformácii financií" sa ozval a rozruch spôsobil Dan Schulman, generálny riaditeľ spoločnosti PayPal Holdings, ktorej trhová hodnota 38,7 miliardy dolárov je už dnes väčšia ako Deutsche Bank.

Najväčšie firmy sveta ponúkajúce finančné služby by mohli prísť až o 150 miliárd dolárov z príjmov, o ktoré ich pripravia finančné technológie stratupov, píše vo svojej správe Oliver Wyman tento mesiac. Náklady na modernizáciu IT systémov, aby sa prispôsobili rastúcej konkurencii, by mohol stáť každú banku viac ako 4 miliardy dolárov. Pre porovnanie, priemerná výplata dividend pre 100 najväčších veriteľov predstavuje 1,7 miliardy dolárov, píše sa v správe poradenskej firmy. Potenciálne úspory nákladov z týchto investícií naprieč odvetvím by mohli dosiahnuť celkovo 340 miliárd dolárov.

„Sú to príležitosti, ktoré prevažujú nad hrozbami,“ myslí si predseda UBS Group AG Axel Weber, pretože banky na oboch stranách Atlantiku čelia zásadným otázkam o tom, či môžu počítať s adekvátnou návratnosťou kapitálu v súčasnej forme. Prepad hodnoty aktív a vystrašenosť investorov  pravdepodobne nepodporí vstup v krátkodobom horizonte do obchodovania na trhu, ktorý je pol dekády skľučovaný a dnes je úplne pretvorený. Napriek tomu niektorí bankoví šéfovia sa snažili vyprovokovať závažnejšiu diskusiu, ohľadom regulácie trhu. James Gorman z Morgan Stanley uviedol, že regulácia je stále väčší problém pre banky, než rastúca hystéria okolo fintech.

Najväčšie banky tiež vyzvali na vytvorenie rovnakých podmienok pre nových účastníkov na trhu, ktorí ponúkajú bankové služby pre spotrebiteľa. „Nové pravidlá pravdepodobne spôsobia oneskorenie zavedenia zmien v danom odvetví,“ uviedol šéf Moynihan and Standard Chartered Plc, Bill Winters. "Je to deštrukčný vývoj, ktorý by mal byť výzvou pre regulačné orgány," povedal Winters. "Platobné systémy majú byť regulované. Musia byť sledované."

Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem na rovnakom paneli povedal, že európske ekonomiky sú "príliš závislé" na bankovom systéme, a regulačné orgány by uvítali alternatívnych poskytovateľov finančných služieb pre spotrebiteľov a pre malé a stredné podniky. "Potrebujeme alternatívy a technológie nám v tom môžu pomôcť. Regulačné orgány by nikdy nemali byť v čele technologického vývoja. Regulátor by ho mali sledovať z čo najmenšej vzdialenosti, ako to je len možné, mal by ho pochopiť a vysporiadať sa s finančnou stabilitou a ochranou spotrebiteľa. Nechceme, aby prehnane reguloval, skôr aby situáciu riadne pochopil."

Dokonca aj noví účastníci v Davose boli prekvapení, ako rýchlo sa zmeny, ktoré priniesli technológie, stali dominantnou témou pre bankové diskusie. Tim Levente, spoluzakladateľ Augmentum Capital, ktorá investuje do fintech firiem vo Veľkej Británii a Európe povedal, že dokonca dostával otázky o tom, či toto rastúce odvetvie už nepredstavuje bublinu.

Keď Masters’ Digital Asset Holdings navýšil svoj kapitál o 52 miliónov dolárov od investorov a získali zákazku pre radikálne urýchlenie vysporiadania na austrálskom akciovom trhu, sa niekoľko bankárov vyjadrilo, že blockchain, čo je technológia, ktorú firma využíva, je ešte niekoľko rokov od stavu, kedy by mohla mať reálny vplyv na platby, alebo trhy s cennými papiermi. "To nemôže byť bublina, pretože to vlastne ešte ani nenastalo," povedal Levente. Napriek tomu dodal, "keby som získal dolár za každým, čo som počul slovo fintech tento týždeň, už by som mal oveľa väčší fond na investovanie."

Súvisiace články

Aktuálne správy