Spotrebiteľské ceny v USA v decembri nečakane klesli

Spotrebiteľské ceny v USA v decembri nečakane klesli a za celý minulý rok sa síce zvýšili, ale najmenej za sedem rokov. Dôvodom bolo zlacnenie energií a posilnenie dolára. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa index spotrebiteľských cien v najväčšej svetovej ekonomike vlani v decembri znížil medzimesačne o 0,1 % po novembrovej stagnácii. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že stúpne o 0,1 %.
Za celý minulý rok 2015 sa spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch zvýšili o 0,7 %. To je menej ako v roku 2014, keď vzrástli o 0,8 %, a najpomalšie medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v USA od roku 2008, keď stúpli len o 0,1 %.
Na mieru inflácie mal vlani aj predvlani zásadný vplyv pád cien energií. Presnejšie, v decembri 2015 klesli náklady amerických domácností na energie o 2,4 % a za celý rok sa znížili o 12,6 %.
Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého nie sú započítané nestále ceny potravín a energií, v decembri 2015 medzimesačne vzrástol o 0,1 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne o 0,2 %. A za celý rok 2015 sa zvýšil o 2,1 % po 1,6-% náraste v roku 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy