Štát podľa PAS nerieši problémy podnikateľského prostredia

Štátne opatrenia, ktoré by mali riešiť problémy slovenského podnikateľského prostredia, sú podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska iba formálneho charakteru.

Najväčšími problémami podnikateľského prostredia na Slovensku sú slabá vymáhateľnosť práva, fungovanie súdov, nerovnosť pred zákonom, byrokracia na úradoch či málo efektívne hospodárenie štátu. Ako ďalej informoval agentúru SITA výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský, opatrenia prijaté na potláčanie týchto javov sú iba formálne a naoko, pričom štát svojím fungovaním podporuje skupiny podnikateľov, ktorí zarábajú na svojich politických kontaktoch a vplyve.

„Osobne si myslím, že najväčším problémom je korupcia a klientelizmus, z čoho vyplýva silný vplyv oligarchov na fungovanie ekonomiky a vytláčanie poctivých podnikateľov z ekonomiky,“ dodal Kremský. Konkrétne kroky, ktoré PAS odporúča na zmenu v podnikateľskom prostredí, sú úplná transparentnosť ekonomiky, úradov, silný tlak na efektivitu štátu a odbornosť v jeho vedení. „Odporúčame čo najnižší vplyv štátu na ekonomiku, pretože tým sa obmedzí pokušenie politikov zneužívať svoje postavenie na vlastné obohatenie, prípadne na podporu svojej politickej strany,“ informoval Kremský.

Mnohí podnikatelia sťahujú svoje podnikania do zahraničia, iní zasa rušia svoje živnosti a firmy, vzdávajú sa podnikania a iniciatívneho prístupu k životu, tvorenia hodnôt vlastným umom a schopnosťami, čo je veľká škoda, pokračoval Kremský. Aj napriek tomu, že slovenské podnikateľské prostredie je podľa jeho slov na podstatne lepšej úrovni, ako v mnohých krajinách sveta, medzi krajinami Európy a okolitými krajinami zaostáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy