Dôvera fínskych spotrebiteľov v decembri klesla

Hodnota indexu dôvery fínskych spotrebiteľov sa v decembri znížila na 2,4 bodu z novembrových 4,7 bodu.

Nálada fínskych spotrebiteľov v decembri klesla a je stále nižšia než dlhodobý priemer. Vyplýva to z pondelkových údajov fínskeho štatistického úradu. Index spotrebiteľskej dôvery v sledovanom období klesol na 2,4 bodu oproti úrovni 4,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Dlhodobý priemer indexu spotrebiteľskej dôvery je 11,7 bodu.

Zhoršila sa aj dôvera vo fínskom priemysle. Ukazovateľ dôvery v priemysle v decembri opäť oslabil, a to na -11 bodov z novembrových -10 bodov. Dlhodobý priemer indexu dôvery v priemysle je jeden bod. Informovala vo vyhlásení Konfederácia fínskeho priemyslu.

Fínska ekonomika sa posledné tri roky v rade nachádzala v recesii, no v decembri ministerstvo financií zverejnilo prognózu tohtoročného rastu o 0,2 %. Očakáva sa, že hospodárstvo Fínska bude v nasledujúcich rokoch rásť pomalšie ako ekonomika iných členských krajín eurozóny, s výnimkou Grécka. Fínske ministerstvo financií počíta s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) v rokoch 2016 a 2017 na úrovni 1,2 %. Pod niekoľkoročnú recesiu a pomalý rast fínskeho hospodárstva sa podpísalo viacero faktorov, napríklad vysoké ceny práce, úpadok v minulosti dominantnom priemysle mobilných telefónov, či recesia v susednom Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy