ŽSR očakávajú tento rok pozitívny hospodársky výsledok

Spoločnosť ŽSR podľa jej generálneho riaditeľa Dušana Šefčíka aj v tomto roku dosiahne strategickú ambíciu udržať vyrovnané hospodárenie a predpokladá kladný celkový hospodársky výsledok.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) očakávajú v tomto roku dosiahnutie pozitívneho výsledku hospodárenia, konkrétny údaj však nezverejnili. Na základe podnikateľského plánu a zmluvy o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry na tento rok plánovali vyrovnané hospodárenie.

Generálny riaditeľ ŽSR Dušan Šefčík potvrdil, že spoločnosť v tomto roku dodržala naplánovaný rozpočet. „ŽSR aj v tomto roku dosiahnu strategickú ambíciu udržať vyrovnané hospodárenie a predpokladáme kladný celkový hospodársky výsledok. Môžem konštatovať, že ŽSR sú finančne stabilná firma, ktorá je schopná pravidelne hradiť svoje záväzky, či už voči dodávateľom, tak aj zamestnancom,“ informoval agentúru SITA Šefčík. V tomto roku boli podľa neho prijaté viaceré zásadné zmeny a postupy v nakladaní s financiami, v systéme obstarávania a prostredníctvom moderných softvérov prácu urýchlili a hlavne sprehľadnili. Ako uviedol, výrazne sa zvýšila aj zodpovednosť v plánovaní, financovaní a rozhodovaní.

„Hospodárenie ŽSR v tomto roku má pozitívny vývoj. Ovplyvňujú ho hlavne vyššie výnosy spôsobené nárastom dopravných výkonov, najmä Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. v osobnej doprave a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. v nákladnej doprave,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Nárast dopravných výkonov sa podľa nej premietol do vyššieho plnenia výnosov z hlavnej činnosti a zároveň aj do vyšších výnosov z predaja trakčnej elektriny. „Tržby od dopravcov za dopravné výkony očakávame vo výške 79 mil. eur, čo je vyššie o 6,35 % oproti plánu roka 2015,“ dodala Pavliková.

Generálny riaditeľ ŽSR ubezpečil, že veľkú pozornosť venujú rekonštrukciám železničných priecestí a v záujme bezpečnosti aj zvyšovaniu stupňa ich zabezpečenia. Verí, že hlavne cestujúci kladne hodnotia zavádzanie systému štandardov v 57 železničných staniciach, ktoré od budúceho roku rozšíria o ďalších osemnásť. „V tejto súvislosti možno pozitívne hodnotiť postupné zreálňovanie posilňovania staníc zamestnancami, ako aj zavedenie systému rýchlych zásahových čiat v oblasti údržby budov, a to nielen z pohľadu aktuálne dosiahnutých zlepšení, ale aj budúcnosti,“ dodal Šefčík.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy