Fínsky HDP sa má tento rok zväčšiť o 0,2 %

Podľa aktuálneho odhadu fínskeho ministerstva financií sa má krajina po troch za sebou nasledujúcich rokoch poklesu ekonomiky vymaniť z recesie.

Fínska ekonomika tento rok posilní o 0,2 %. Vyplýva to z prognózy, ktorú zverejnilo v piatok fínske ministerstvo financií. Krajina by sa tak po troch za sebou nasledujúcich rokoch poklesu ekonomiky vymanila z recesie. Pre roky 2016 a 2017 aktualizovaný odhad počíta s hospodárskym rastom na úrovni 1,2 %. Podľa skorších prognóz mal hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vzrásť v roku 2016 o 1,3 % a o 1,4 % v roku 2017.

Ministerstvo ďalej odhaduje, že fínsky export v roku 2017 v porovnaní s hodnotami z roku 2007 klesne o zhruba štvrtinu. Štruktúra fínskeho exportu je v súčasnosti príliš monotónna a náklady sú z pohľadu konkurencieschopnosti na globálnych trhoch príliš vysoké, upozorňuje ministerstvo. Fínsky verejný dlh tento rok prekročí limit EÚ na úrovni 60 % a v roku 2017 sa očakáva jeho zvýšenie na 66,6 % HDP. Mieru nezamestnanosti ministerstvo financií v tomto aj budúcom roku prognózuje na úrovni 9,4 %. V roku 2012 predstavovala 7,7 %.

Fínska ekonomika sa pod tlakom série domácich a externých faktorov stále nevrátila na úroveň predkrízového roku 2008. Hospodárstvom otriasol postupný úpadok spoločnosti Nokia, ktorý skončil predajom jej divízie mobilných telefónov, na jej výkon negatívne vplýva aj recesia v susednom Rusku. V treťom štvrťroku HDP oproti predchádzajúcemu štvrťroku klesol o 0,5 %. Krajina tak v rámci eurozóny vykázala tretiu najslabšiu dynamiku hospodárstva po Grécku a Estónsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy