Spokojný Putin predstúpil pred 1400 novinárov: Obrat v ruskej ekonomike, kríza je za nami

, ČTK Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pripustil ťažkosti ruskej ekonomiky kvôli závislosti na cenách hlavného exportného tovaru, ropy a plynu. Vrchol krízy však ruské hospodárstvo už prekonalo, uisťoval prezident na svojej tlačovej konferencii.

"Spočítali sme rozpočet na budúci rok pri predpoklade, že barel ropy bude stáť 50 dolárov. Bol to optimistický odhad a budeme nútení všetko prepočítať," vyhlásil Putin a pripomenul, že cena ropy sa pohybuje okolo 38 dolárov za barel. Zdôraznil súčasne, že vláda musí byť – a tiež aj  je – pripravená na akýkoľvek vývoj udalostí.

Putin začal svoju tlačovú konferenciu, na ktorej sa akreditovalo na 1400 novinárov, odpoveďou na otázku, kedy skončí kríza, pretože Rusi majú ťažký život.

Prezident síce pripustil pokles hrubého domáceho produktu o 3,7 percenta, rast inflácie o 12,3 percenta, pokles príjmov obyvateľstva a pokles investícií, dopodrobna ale vymenoval množstvo štatistických údajov, svedčiacich podľa neho o obrate k lepšiemu. Vcelku je vraj s prácou vlády spokojný. Podniká potrebné kroky a funguje efektívne.

Súvisiace články

Aktuálne správy