Ropa na 100 dolároch za barel a iné divoké prognózy pre rok 2016

, CNBC Foto: SAXO BANK;SITA;TASR

Vyskočí ropa na 100 dolárov za barel na konci roka 2016? Silnejúce euro aj napriek kvantitatívnemu uvoľňovaniu? To sú len niektoré "poburujúce" predpovede z kuchyne Saxo Bank pre rok 2016.

Banka tiež predpovedá pád globálnych firemných dlhopisov, toto tvrdenie ale nie je možno až tak výstredné vo svetle súčasného strachu na trhu prašivých dlhopisov USA.

Avšak, "zrútenie" prichádza do úvahy, len ak sa Federálny rezervný systém na čele s Janet Yellenovou rozhodne pre sériu agresívnejších dvíhaní sadzieb na konci roka 2016, zdôrazňuje sa v správe z banky. Ak výnosy začnú stúpať, mohlo by to vyvolať obrovský výpredaj na všetkých hlavných dlhopisových trhoch. Fed však očakáva veľmi postupné zvyšovanie úrokových sadzieb.

Pozrime sa na pár predpovedných scenárov, ktoré by podľa analytikov banky mohli mať vážnejšie posolstvo a dokázali by obrátiť investičný svet hore nohami.

Ropa na sto dolároch
Je to snáď najviac bizarná predikcia banky. Dnes sa totiž táto komodita obchoduje pod 40 dolárov za barel, čo by znamenalo skutočne výrazný skok. Ceny klesli od júna 2014, kedy sa barel obchodoval za 114 dolárov, hlavne kvôli rozhodnutiu OPEC, že ťažobné kvóty sa napriek prevysu ponuky nad dopytom nezmenia. Aj keď to niektorí chudobnejší producenti ropy z 12 člennej skupiny o to žiadali.

Saxo Bank predpovedá, že cena ropy by sa mohla vrátiť do pásma okolo 100 dolárov za barel už počas budúceho roka. Aj vďaka "nepokoju", ktorý sa šíri medzi slabšími, ale aj bohatšími členmi kartelu ohľadom stratégie dodávok. Dlho očakávané spomalenie produkcie z krajín mimo OPEC sa stane realitou, produkcia sa konečne upraví. Obchody sa obnovia a investori toho využijú a nastúpia do pozície long.

Slabší dolár, silnejšie euro
Medzi "poburujúce" menové predpovede Saxo Bank patrí aj posilnenie, skôr než oslabenie, eura a to aj napriek pokračujúcemu stimulačného programu Európskej centrálnej banky. Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank pre televíziu CNBC povedal, že euro sa v súčasnosti obchoduje za 1,09 voči americkému doláru čo prisudzuje hlavne QE. To by sa ale v roku 2016 mohlo zmeniť a vidí posilnenie eura až na  hodnotu 1,23 voči doláru. "Európa hospodári s prebytkom bežného účtu, je tu nižšia inflácia než v USA, čo tradične vedie k posilneniu meny,“ povedal Jakobsen. "Myslím, že kroky Fedu viedli k oslabeniu doláru, pretože zvyšok sveta ich má viac ako samotné USA. Takže keď sa zvýši cena peňazí, budete musieť vytvoriť pre menu novú rovnováhu. Je to úplne zle pochopené, ľudia to nevnímajú správne," povedal Jakobsen.

Drvivé víťazstvo demokratov
Ohľadom blížiacich sa prezidentských volieb v USA Saxo Bank predpovedá, že demokrati by mali v roku 2016 zvíťaziť a opätovne dobyť kongres. "Republikáni smerujú od úspechu k dramatickej slabosti, pretože sa objavujú trhliny pochádzajúce z vnútorného boja o budúce smerovanie. To povedie k drvivému víťazstvu Demokratickej strany, ak prídu zahlasovať všetci, ktorých oslovila kampaň na vyriešenie patovej politickej situácie a slabých vyhliadok na zamestnanie za ostatných osem rokov," predpovedá  Saxo Bank.

Rozvíjajúce sa trhy dostanú potrebný impulz
V roku 2016 by olympijské hry v Brazílii mohli výraznejšie pomôcť pri oživení na rozvíjajúcich sa trhoch (EM) na čele s Brazíliou, píše sa v predpovediach banky. "Stabilizácia, investičné výdavky spojené s olympijskými hrami a skromné ​​reformy sa odrazia v sentimente Brazílii. Spoločne s úspešným exportom to dopomôže k lacnejšej miestnej mene. A výsledok? Akcie EM budú mať skvelý rok, porazia nielen dlhopisy, ale aj iné kapitálové účasti." Rozvíjajúce sa trhy patrili skôr k porazeným v tomto roku, keď investori opúšťali EM aktíva kvôli predpokladanému zvýšeniu sadzieb v USA.

A nakoniec…
Ďalšie predpovede uvedené v správe Saxo Bank hovoria napríklad o náraste ruského rubľa voči doláru o 20 percent, hneď ako sa prejaví nárast dopytu po rope a "obnoví sa dôvera" v striebro, ktorému banka predpovedá rally 33 percent. A na záver ešte banka hovorí o náraste inflácie spôsobenej meteorologickým javom známym ako El Nino a keď Európa zavedenie "základný  garantovaný príjem, aby zabezpečila, že všetci občania si budú môcť dovoliť uspokojenie svojich základných potrieb."

Súvisiace články

Aktuálne správy