Proti projektu Nord Stream 2 sa postavil aj taliansky premiér M. Renzi

Proti rozšíreniu plynovodu Nord Stream (Severný prúd), ktorým Rusko dodáva zemný plyn do Nemecka, sa najnovšie postavil taliansky premiér Matteo Renzi. Jeho nesúhlas tak ešte viac skomplikuje úsilie Európskej únie predĺžiť hospodárske sankcie voči Kremľu. Uviedol to britský denník The Financial Times.
Taliansko minulý týždeň predbežne zablokovalo predĺženie sankcií EÚ proti Rusku o ďalších šesť mesiacov. Ako denník uviedol, dôvodom je rastúca nespokojnosť Talianska s postojom Nemecka, ktoré projekt rozšírenia plynovodu Nord Stream známy ako Nord Stream 2 vytrvalo presadzuje. V súvislosti s tým Renzi podľa dvoch nemenovaných zdrojov z EÚ požiadal predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby sa o projekte rokovalo na zasadnutí Európskej rady vo štvrtok 17. decembra.
Talianska vláda je presvedčená, že projekt Nord Stream 2 ide proti duchu sankcií namierených voči Rusku a umožňuje Nemecku, ktoré je najsilnejšou ekonomikou Európskej únie, uprednostňovať svoje ekonomické potreby pred diplomatickým úsilím celej EÚ.
Dohodu o rozšírení súčasného plynovodu Nord Stream podpísal ruský energetický gigant Gazprom s konzorciom piatich európskych spoločností v septembri tohto roka. Kritici nového projektu poukazujú aj na fakt, že súčasný plynovod Nord Stream môže kvôli pravidlám EÚ o hospodárskej súťaži fungovať len na 50 % svojej kapacity. V takom prípade ale zvýšenie kapacity nemá zmysel. To podľa nich poukazuje na jediný cieľ Ruska, a tým je obísť Ukrajinu, čím by stratila pozíciu kľúčovej tranzitnej krajiny.
Berlínu sa doteraz darilo tlak ustáť, pričom stále tvrdil, že projekt je výsostne komerčný a vláda do neho nevstupuje. Rokovania počas zasadnutia Rady Európy ale požadujú aj krajiny strednej a východnej Európy a pridaním sa Talianska tak Merkelovej vláda bude pravdepodobne čeliť tlaku ako z východu, tak z juhu.
Talianov projekt rozšírenia Severného prúdu dráždi aj preto, že Brusel už predtým prispel k pochovaniu iného projektu – Južného prúdu. Ten mal tiež dodávať ruský plyn do Európy, ale cez Taliansko. V tomto projekte bola významným investorom talianska spoločnosť Eni. Rusko však v decembri minulého roka projekt zrušilo. Ako dôvod Moskva uviedla nezáujem Bruselu v projekte pokračovať.
Po zrušení Južného prúdu sa Rusko rozhodlo plynovod presmerovať cez Turecko v rámci nového projektu Turecký prúd, aj ten sa však stal v poslednom období obeťou sporov medzi Ruskom a Tureckom, ku ktorým došlo po novembrovom zostrelení ruského bombardéra tureckou stíhačkou v turecko-sýrskom pohraničí.

Súvisiace články

Aktuálne správy