V Číne je možné všetko: V reštaurácii vám zaúčtujú aj čistý vzduch!

, quartz Foto:SITA,weibo

Miestna vláda v čínskej provincii Ťiang-su musela zakročiť, aby zabránila jednej reštaurácii účtovať si príplatok za poskytnutie čistého vzduchu stravníkom.

Bufetová reštaurácia si vyslúžila kritiku za to, že neinformovala o poplatku vo výške jedného juanu (0,14 eura), pred tým, než ho svojim zákazníkom naúčtovala. Namiesto toho, ho bez ostychu uvádzala ako položku na účte po konzumácii jedla. "Nejde o to, že nám naúčtovali dva jüany na osobu za použitie servítok," povedal jeden používateľ Weibo, ktorý zverejnil obrázok poplatku na sociálnej sieti. "Ale rozhodne sa nás mohli opýtať vopred, či sme ochotní zaplatiť jeden jüan na osobu za čistý vzduch, ten im už totiž nedokážeme vrátiť, ak s účtom nesúhlasíme!"

Po niekoľkých sťažnostiach vláda rozhodla, že poplatok je nezákonný a vyzvala reštauráciu, aby prestala zákazníkom účtovať poplatok za čistý vzduch. Istý úradník tento postup vysvetlil pre čínske webnoviny Xinhua tým, že zákazníci si nežiadali dostať vyčistený vzduch, preto im nemôžu túto službu účtovať.

Provinciu Ťiang-su, na východnom pobreží Číny, trápi extrémny smog, ktorý už pár týždňov pokrýva aj iné časti severovýchodu Číny vrátane Pekingu. Hraničná miera je nameraná aj v Šanghaji, ktorý je ponorený do nezvyčajne hustého smogu.

Ale príklad z reštaurácie nebol určite prvý ani posledný, firmy sa snažia vymyslieť rôzne podnikateľské plány ako zarobiť na čistom vzduchu v Číne. Domáce čističky sú bežne dostupné, napríklad značky Xiaomi, čo je čínsky výrobca smartfónov. Desiatky ďalších domácich značiek sú k dispozícii po celej Číne. Na verejných priestranstvách sa istá banícka firma pokúšala so strojom na výrobu hmly, mal to byť spôsob ako účinne bojovať proti smogu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy