Fínsky HDP v októbri klesal piaty mesiac v rade

V medziročnom porovnaní sa výkon ekonomiky zmenšil o 1,8 %.

Fínsky hrubý domáci produkt (HDP) v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesol o 1,8 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. Na medziročnej báze fínska ekonomika oslabovala piaty mesiac v rade. V septembri HDP podľa revidovaných údajov klesol o 1,6 % namiesto skoršie uvádzaných 2,6 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bol výkon fínskej ekonomiky v októbri slabší o 0,4 %.

Aktuálna štatistika podporuje očakávania, že ekonomika severskej krajiny vykáže recesiu štvrtý rok v rade. Fínska centrálna banka minulý týždeň zhoršila tohtoročný výhľad hospodárstva na pokles o 0,1 %, kým ešte v júni prognózovala rast na úrovni 0,2 %. Stagnujúce hospodárstvo predstavuje hlavnú výzvu pre stredo-pravý vládny kabinet, ktorý pri svojej snahe znižovať výdavky a reformovať trh práce naráža na nesúhlas odborov.

Fínska ekonomika sa pod tlakom série domácich a externých faktorov stále nevrátila na úroveň predkrízového roku 2008. Hospodárstvom otriasol postupný úpadok spoločnosti Nokia, ktorý skončil predajom jej divízie mobilných telefónov, na jej výkon negatívne vplýva aj recesia v susednom Rusku. V treťom štvrťroku HDP oproti predchádzajúcemu štvrťroku klesol o 0,5 %. Krajina tak v rámci eurozóny vykázala tretiu najslabšiu dynamiku hospodárstva po Grécku a Estónsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy