Taliansko chce fond na odškodnenie investorov

Talianska vláda navrhuje zriadenie fondu, ktorý bude kompenzovať škody investorom, ktorí prišli o peniaze v súvislosti so záchranou štyroch menších bánk v krajine.

Talianska vláda navrhuje zriadenie fondu v objeme 100 mil. eur, ktorý bude kompenzovať škody spôsobené minimálne 10 500 retailovým investorom, ktorí prišli o peniaze v súvislosti so záchranou štyroch menších bánk v krajine. Uviedol to zdroj oboznámený so situáciou. Taliansky premiér Matteo Renzi čelí protestom bežných Talianov, ktorých investície sa v rámci záchranného programu v hodnote 3,6 mld. eur vymazali.

 

Taliansko koncom novembra odštartovalo nový systém záchrany štyroch menších bánk. Ide o spoločnosti Banca delle Marche, Banca Popolare dellEtruria, Cassa di Risparmio di Ferrara a Cassa di Risparmio di Chieti. Záchrana bude pod vedením talianskej centrálnej banky a bude stáť spomínaných 3,6 mld. eur. Náklady ponesie nový národný záchranný fond, do ktorého prispeli zdravé banky. Záchrana bánk tak nebude na pleciach daňových poplatníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy