Francúzska ekonomika má v 4. kvartáli posilniť o 0,3 %

Zhoršený výhľad je podľa francúzskej centrálnej banky čiastočne odrazom klesajúcich príjmov z cestovného ruchu po teroristických útokoch v Paríži.

Francúzska centrálna banka očakáva, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny v poslednom kvartáli posilní o 0,3 %. Zhoršený výhľad má byť čiastočne odrazom klesajúcich príjmov z cestovného ruchu po teroristických útokoch v Paríži. V novembri banka predpokladala, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za štvrtý kvartál vykáže rast o 0,4 %. Banka zároveň v utorok zverejnila novembrový index dôvery v sektore služieb, ktorý klesol na 96 bodov z októbrových 97 bodov.

Útoky, pri ktorých minulý mesiac zahynulo 130 ľudí, negatívne ovplyvnili prevádzku hotelov, reštaurácií a služieb súvisiacich s voľným časom, uviedla centrálna banka. V decembri však podľa aktuálnej správy väčšina sektorov v odvetví služieb očakáva návrat k rastu. Cestovný ruch tvorí vo Francúzsku zhruba 7,3 % hrubého domáceho produktu. Mierne oslabila aj dôvera v priemysle, v tomto segmente však tiež väčšina manažérov počíta s decembrovým rastom produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy