Myslia to vážne: Ako sa solárne ambície môžu stať skutočnosťou

, WSJ Foto: TASR

Rokovania o klimatických zmenách v Paríži sa prehupli do druhého týždňa. Veľkú pozornosť pútali skutočne veľmi ambiciózne záväzky Indie. Informuje The Wall Street Journal.

V skratke: Nové Dillí sľúbilo zvýšiť množstvo solárnej energie vytvorenej v krajine, do roku 2022 na 100 gigawattov.

To je viac ako 20 násobok toho, čo v súčasnosti krajina produkuje. Je to zároveň viac než všetky solárne kapacity Európy, dokonca viac ako polovica svetovej ku koncu minulého roka.

Ako by to dokázala India zvládnuť?

V novom dokumente Steyer-Taylorovho Centra pre energetické politiky a financie, vedci Varun Sivaram, Gireesh Shrimali a Dan Reicheroutline načrtli akým spôsobom by to bolo realizovateľné. Cieľ, ktorý je "možno v tejto chvíli len o zámer,"  si bude vyžadovať určité potenciálne ťažké vládne reformy. Ale cieľ nespočíva len v budovaní rozsiahlych solárnych parkov, na ktoré sa indická vláda  zameriava dnes. Autori argumentujú, že podpora individuálnych solárnych projektov, neprepojených do siete, pomôže vytvoriť širokú politickú podporu solárnemu biznisu.

Pri najväčších solárnych projektoch, ktoré sa podľa plánov Indie mali uviesť do prevádzky do konca roka 2022, bude výkon dosahovať 60 gigawattov. Náklady na výrobu elektriny by sa dostali pod náklady na energiu vyrobenú z dovezeného uhlia, a môže byť čoskoro lacnejšia aj ako energia z domáceho uhlia. Napriek tomu, sa solárni vývojári stretávajú s problémami pri získavaní pozemkov a povolenia na stavbu. Tieto prekážky vedci pripisujú hlavne silnej pozícii rozvodných spoločností, ktoré nakupujú a distribuujú elektrinu do domovov a tovární.

Zastaraná infraštruktúra indických služieb  a finančné ťažkosti rovnako odrádzajú investorov, nech už sú to investície na poli čistej, alebo „nečistej“  energie. "Aj keď je dostatok centrálne vyrobenej  energie, stráca sa na ceste po problémových elektrických siatiach, a v mnohých prípadoch ani nie je možnosť nákupu všetkej vyrobenej energie," píšu vedci vo svojej správe.

Straty za ostatných šesť rokov sa vyšplhali na 55 miliárd dolárov. Vláda nedávno oznámila plán prevziať dlhy, aby im zlepšia ich prevádzkovú účinnosť. Vedci navrhujú vytvorenie federálne spravovaných fondov na nákup energie zo solárnych generátorov. Distribučné spoločnosti nie sú v postavení, aby tak urobili. Znížilo by sa tým riziko pre vývojárov. Nie je to žiadna novinka, takýto fond už bol koncipovaný ako súčasť národného solárneho programu do roku 2010. Nie je zrealizovaný doteraz. Vláda by tiež mohla pomôcť s financovaním solárnych projektov, dotovať krátkodobé pôžičky a poskytovať dlhodobé úvery priamo vývojárom. To by bolo oveľa efektívnejšie riešenie pre vládu, píšu vedci, než pomoc v podobe daňových výhod a kapitálových grantov v súčasnosti ponúkaná len pre veľké solárne projekty. Pomohlo by to aj prilákať zahraničný kapitál.

Dosiahnuť 40 gigawattov zo strešných solárnych systémov do roku 2022 by vyžadovalo zdvojnásobenie kapacity každý rok. Použitie dieselových generátorov by mohlo mať veľký vplyv na znečistenie ovzdušia a zvýšilo by to náklady na energiu pre továrne a kancelárske budovy v miestach, kde je rozvodná sieť nejednotná. Výskumníci si však uvedomujú, že nie všetky indické štáty majú v súčasnosti mechanizmy, ako zákazníkmi generovanú energiu vrátiť späť do siete.

Povolenie "dvojitého merania" by ale dokázalo riadne nakopnúť obyvateľstvo, aby si inštalovali individuálne solárne zariadenia. Vedci uznávajú, že s nedostatkom hotovosti to asi nebude tak jednoduché, aby sa zákazníci dokázali dostať na nulu v účtoch za energiu. Avšak, v dobre navrhnutom systéme sa nájdu nástroje, ktoré možno použiť na kompenzáciu pre solárne systémy.

V súčasnosti továrne a kancelárie v Indii platia oveľa viac za elektrinu z rozvodnej siete, ako domácnosti či farmy. Vláda sa bráni zvyšovaniu cien pre týchto zákazníkov. Zníženie dotácií by zdvihlo ceny elektriny, aj tej odovzdanej do siete zo strešných systémov, takže by bolo atraktívnejší pre domácnosti, ak by investovali do svojich vlastných zariadení.

Najmenšia časť plánovaného slnečného upgradu Indie je v individuálnych projektoch, vláda dúfa, že to budú celkovo 3 GW do roku 2022.

Solárne panely a batérie pre napájanie spotrebičov v jednej domácnosti, rovnako ako mikrosiete slúžiace pre malý počet užívateľov, by priniesli obrovské výhody pre 455 miliónov obyvateľov Indie, ktorí majú buď obmedzený alebo žiadny prístup k rozvodnej sieti elektrickej energie. Ale len málo z týchto ľudí si môže dovoliť aj tú najjednoduchšiu solárnu technológiu a možnosti financovania sú obmedzené, píšu Sivaram, Shrimali a Reicher. Pre predajcov  je vyberanie platieb od dedinských zákazníkov ťažké a kvôli regulačným neistotám sa vývojári zdráhajú investovať vo vidieckych usadlostiach. V prípade, že sa sieť neočakávane rozšíri aj do týchto oblastí, individuálne systémy nik nakupovať nebude. Indická vláda dotuje aj palivo pre plynové lampy, takže solárne strácajú na konkurencieschopnosti.

Podľa Sivarama si záväzok väčší než 100 gigawattov vyžaduje politické a premyslené zásahy, nie je to nevyhnutne hromada nových vládnych výdavkov. "Ešte vlani som si pôvodne myslel, že je to falošný cieľ, bol až príliš ambiciózny, ktorý by len chcel urýchliť pokrok," povedal Sivaram v Paríži, kde vedci odprezentovali svoje novinky. „Namiesto toho sa zistilo, že úradníci spolu s vládou indického premiéra Narendroma Modiho sú úprimní vo svojej viere, že môžu dosiahnuť tento cieľ, a sú ochotní urobiť to, čo je potrebné. Mám pocit, že ide o super-vysokú prioritu, ak nie priorita číslo jeden," cituje Sivarama Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy