Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. kvartáli spomalil na 0,3 %

Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. kvartáli mierne spomalil, pod čo sa podpísal najmä slabší rast exportu. Uviedol to dnes v druhom odhade európsky štatistický úrad Eurostat, ktorý tak potvrdil údaje z rýchleho odhadu.
Hrubý domáci produkt (HDP) krajín používajúcich spoločnú menu vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,3 %. V 2. kvartáli dosiahol 0,4 %.
Dôvodom je najmä slabšie tempo rastu vývozu. Export v 3. kvartáli vzrástol medzikvartálne len o 0,2 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku dosiahol medzištvrťročný rast 1,6 %. Rast dovozu bol rovnaký ako v 2. štvrťroku, teda na úrovni 0,9 %.
Investície stagnovali po 0,1-% raste v predchádzajúcom štvrťroku. Výrazne však vzrástli vládne výdavky, kde sa rast zdvojnásobil na 0,6 % z 0,3 % v predchádzajúcom kvartáli. Čo sa týka výdavkov domácností, tie vzrástli o 0,4 % po 0,3-% raste v 2. kvartáli.
Medziročne dosiahol rast ekonomiky v eurozóne 1,6 %. To je rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom štvrťroku a zároveň rovnaké, ako predpokladali analytici.
Čo sa týka celej Európskej únie, medzikvartálny ekonomický rast dosiahol 0,4 % a medziročný 1,9 %. V obidvoch prípadoch tak Eurostat potvrdil svoj predchádzajúci odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy